Zeci de familii traiesc ca in Evul Mediu la Galati. Oamenii nu au curent electric din cauza restantelor foarte mari

Ultima actualizare: 28-09-2014 07:09

Copiii isi fac temele la lumina lumanarii, iar frigiderul ori masina de spalat sunt simple mobile in cateva blocuri ce apartin primariei din Galati.

Zeci de familii traiesc ca in Evul Mediu, dupa ce furnizorul a taiat alimentarea cu energie electrica, din cauza restantelor. Si nici n-au pe cine trage la raspundere, deoarece chiriasii datornici au plecat demult, luand cu ei usi, ferestre si obiecte sanitare.

In casa unei familii, copilul, elev in clasa intai, isi face temele la lumina unei lampi. La scoala urmeaza sa primeasca manuale electronice, dar baiatul traieste cu parintii intr-o casa fara energie electrica. La fel si alte zeci de familii din vecini.

"M-am saturat sa stau fara lumina, ca un sobolan. Nu am cum sa-i calc, copilul meu nu are cum sa faca lectii", spune mama copilului.

Blocurile au apartinut combinatului siderurgic, iar unele nici nu au fost concepute cu bransamente individuale la utilitati. Restantele s-au adunat, iar la inceputul anului, cand cladirile au fost preluate de Primarie, numai datoriile la curent se ridicau la 350.000 de lei. Cu gandul ca vor fi evacuati, unii locatari au plecat de bunavoie, dar nu cu mana goala. Au ramas in schimb cei care au platit chiria in avans, pana la sfarsitul anului. 

Curtea de Conturi a avertizat Primaria ca nu poate plati datoriile din fondurile proprii, asa ca singura solutie ar fi transformarea apartamentelor in locuinte sociale. Insa dureaza.

Emanuela Turcu, purtator de cuvant Primaria Galati: "Procedurile sunt asa cum sunt. Mai ales in ceea ce priveste licitatiile, termenele se lungesc destul de mult pentru ca de foarte multe ori apar contestatii."

In paralel, chiriasii sunt evaluati, daca indeplinesc conditiile sa detina o locuinta sociala. Unii vor fi evacuati chiar daca sunt cu platile la zi, pentru ca nu au buletin de Galati, de exemplu. Iar cei care raman nu au nicio siguranta ca iarna ii va gasi cu lumina in case.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO