51% dintre actiunile Electrica vor fi listate la Bursa de la Bucuresti. Cat te costa sa devii actionar la stat
Romania se pregateste pentru cea mai mare listare facuta vreodata pe Bursa de la Bucuresti. Orice persoana va putea sa cumpere de luni actiuni la compania de stat Electrica, cel mai important furnizor de curent electric din tara.
Cei interesati trebuie sa ia cel putin 250 de actiuni, care vor costa peste 2.750 de lei. Statul spera sa stranga astfel in jur de 450 de milioane de euro.
Actiunile Electrica pot fi cumparate in perioada 16 - 25 iunie de la toate sucursalele BRD si Raiffeisen, dar si de la orice casa de brokeraj care are acceptul Autoritatii de Supraveghere Financiara.
"O limita de pret pentru listarea electrica cu un minim de listare de 11 roni pe actiune, un maxim de listare de 13,5 roni pe actiune", a spus Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.
Pretul exact va fi stabilit in urmatoarele doua saptamani. Insa se stie deja ca doritorii trebuie sa ia cel putin 250. Primii 10.000 de clienti au garantate pana la 1.000 de actiuni, insa cei care vor si mai multe vor beneficia de un discount de 5%.
Procedura nu este chiar simpla. Actiunile nu pot fi cumparate cu bani gheata. Trebuie facut un transfer bancar din contul personal intr-un cont colector, care va fi facut public abia joi. Apoi, cu o copie a ordinului de plata si cu buletinul trebuie sa va prezentati la sucursalele BRD, Raiffeisen sau la brokeri. Acolo se completeaza un formular cu datele personale si in final tranzactia este incheiata.
Actiunile vor fi listate la bursa pe 3 iulie, cand pretul lor va urca sau va cobori in functie de cerere si de oferta.
De exemplu, anul trecut actiunile Romgaz s-au dat cu 28 de lei, iar acum pretul lor a urcat la 35,8. Vorbim despre un randament de 28%. Cine a investit atunci 5.000 de lei are acum 6.392.
In schimb, actiunile Nuclearelectrica, alta companie de stat listata in aceeasi perioada, s-au dat cu 10,8 lei, iar acum valoreaza 8. O pierdere de 1.300 de lei la o investitie de 5.000.
Desi incepe luni si este cea mai importanta privatizare a ultimilor ani, la care pot participa inclusiv oamenii de rand, statul nu a desfasurat pana acum campanii de informare.
"Cred ca am inceput deja si vom continua in zilele urmatoare sa explicam ca este o investitie sigura, fara mari riscuri, care poate sa aduca un profit acceptabil pentru investitori", a spus Razavan Nicolescu.
85% dintre actiuni vor fi oferite investitorilor mari: fondurilor de pensii, companiilor de asigurari, bancilor sau fondurilor de investitii.
Per total, Guvernul spera sa stranga cel putin 435 de milioane de euro din listarea a 51% dintre actiunile Electrica.