„Black Hawk Down”. Filmul aterizării forțate a elicopterului american în Piața Charles de Gaulle
Film de acţiune, în viaţa reală! S-a petrecut joi, în piaţa Charles de Gaulle, una dintre cele mai aglomerate intersecţii din Capitală.
Un elicopter de luptă american, care participa la un zbor de antrenament, a aterizat de urgenţă pe şosea. Înainte să atingă solul, aparatul de zbor, a agăţat cablurile de la sistemul de iluminat şi a dărâmat doi stâlpi, spre șocul celor prinşi în trafic. Doar intervenţia inspirată a unor poliţişti de la Rutieră, care au blocat circulaţia, dar mai ales măiestria pilotului, au făcut să nu vorbim despre o catastrofă, ci despre un incident deosebit de grav.
Elicopterul militar american Black Hawk zbura într-o formaţie dublă de câte trei. Un zbor obişnuit de antrenament pentru parada aeriană din 20 iulie, de ziua Aviaţiei Române. Formaţia trecuse pe deasupra Pieţei Victoriei, apoi de Statuia Aviatorilor, când elicopterul din mijloc a pierdut brusc altitudine şi s-a apropiat periculos de şosea în apropiere de Piața Charles de Gaulle. În zonă erau mai multe maşini, iar pe marginea drumului sunt stâlpi de iluminat şi copaci înalţi. Şocaţi, martorii au surprins momentele dramatice ale aterizării forţate.
Imediat după ce a survolat Statuia Aviatorilor, elicopterul american a început să piardă înălţime şi chiar înainte de Piața Charles de Gaulle a agăţat cu palele cabluri de la sistemul public de iluminat şi practic a rupt doi stâlpi. A provocat şi daune. Unul dintre stâlpi a căzut peste o maşină aflată în trafic.
Șofer: „Pur şi simplu, eram în trafic şi m-am trezit cu un stâlp în cap. Ce pot să zic mai mult?”
Reporter: „Elicopterul aţi apucat să îl vedeţi?”
Șofer: „Elicopterul l-am văzut în oglindă cum cădea. Efectiv! L-a pierdut de sub control”.
În tot acest timp sistemul de comunicaţii înregistra discuţiile purtate cu turnul de control.
Ultimele cuvinte din turnul de control au fost „Black Hawk down”, devenite cunoscute din celebrul film american cu acest titlu. Mesajul de astăzi a fost însă unul de uşurare. Elicopterul american era deja la sol, chiar dacă într-o zonă civilă care nu seamănă deloc cu teatrele de operaţii din Irak sau Afganistan.
Incidentul i-a speriat şi pe cei care lucrează în clădirile învecinate.
Persoană care lucrează în zonă: „În alţi ani se auzea zgomotul de avioane, dar parcă acum a fost prea de tot. Am simțit foarte apropae. Atât de aproape, că trepida clădirea. Biroul vibra. S-a simţit ca un cutremur”.
Norocul a fost ca în sensul giratoriu din zonă se afla un echipaj de la Brigada Rutieră. Agenţii au avut inspiraţia să blocheze accesul maşinilor care veneau dinspre Calea Dorobanţi.
Până la urmă, piloţii americani au reuşit să aterizeze în condiţii de siguranţă, punând aparatul de zbor la sol, în Piaţa Charles de Gaulle, fără ca cineva să fie rănit. Însă, în urma incidentului, circulaţia rutieră în zonă a fost blocată.
Primii care au ajuns în zonă au fost pompierii, pregătiţi să intervină dacă aparatul ar fi luat foc. În urma lor au venit criminaliştii şi procurorii militari.
Reporter: „Domnule general, parchetul militar investighează incidentul?”
General Ionel Corbu: „Da. Parchetul Militar Bucureşti”.
Reporter: „Și deocamdată se vorbeşte despre vreo acuzaţie penală?”
General Ionel Corbu: „La acest moment, nu!”
General de brigadă Constantin Spânu, Ministerul Apărării Naționale: „În cadrul acestui zbor de antrenament, elicopterul pe care îl vedeţi în spate, de tip UH 60, a raportat o defecţiune tehnică, care a impus aterizarea de urgenţă”.
În urma incidentului de joi, zborul demonstrativ de Ziua Aviaţiei a fost anulat.