”Black Hawk Down” în București. Elicopter militar american, aterizat forțat: ”Puteam să asistăm la o tragedie”

×
Codul embed a fost copiat

Un elicopter militar american a aterizat forțat, joi, în Piața Charles de Gaulle din București.

”Black Hawk Down” este titlul unui film american, cât și al unui incident cât se poate de neobișnuit și, în același timp, extrem de periculos care a avut loc în centrul Bucureștiului.

”Black Hawk Down” au fost, de altfel, și cuvintele care s-au auzit în discuția dintre pilotul elicopterului și turnul românesc.

Vorbim de un incident care putea să se termine cu o catastrofă, un incident care a debutat în aer. Este vorba despre un zbor de antrenament pentru ceea ce trebuia să fie un zbor demonstrativ de Ziua Aviației, pe 20 iulie.

Elicopterul a început să piardă altitudine imediat ce a trecut de Piața Victoriei și după ce a survolat statuia Aviatorilor.

Citește și
politisti
Intervenția salvatoare a doi polițiști de la Rutieră, înainte ca elicopterul american să aterizeze forțat în intersecție
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

S-a apropiat în mod periculos de Șoseaua Aviatorilor, plină de mașini, moment în care cei de la Poliția Rutieră au observat ce se întâmplă, cum elicopterul căuta cu disperare un loc unde să aterizeze, au oprit circulația și astfel s-a creat acel loc gol unde să ajungă la sol fără să se producă victime umane sau pagube materiale, cu excepția celor doi stâlpi care au fost smulși și care au căzut peste mașini.

 

Piloții americani nu vor răspunde în fața autorităților române

 

Imediat în zonă și-au făcut apariția cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, gata să intervină în cazul în care ar fi izbucnit un incendiu.

Anchetatorii militari fac acum cercetări cu privire la ceea ce s-a întâmplat, dar un lucru este sigur: chiar dacă s-ar ajunge la acuzații de ordin penal, piloții americani nu ar răspunde în fața autorităților române.

UPDATE 12:50: Poliţiştii de la Rutieră au intervenit foarte prompt la faţa locului pentru a bloca traficul, astfel încât să faciliteze aterizarea elicopterului aparţinând forţelor americane, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere, Claudiu Costea.

"Dacă nu ar fi făcut lucru acesta, puteam să asistăm la o tragedie", a explicat reprezentatul Poliţiei.

El a adăugat că poliţiştii au solicitat sprijin prin dispecerat şi s-au prezentat foarte repede 10 echipaje de poliţie rutieră care au dispus măsuri de restricţionare a traficului.

UPDATE 12:20: Purtătorul de cuvând al MApN, Constantin Spînu, a precizat, joi, că elicopterul participa la un exerciţiu în vederea pregătirii evenimentelor de Ziua Forţelor Aeriene Române.

”În cadrul acestui zbor de antrenament, elicopterul de tip Black Howk a raportat o defecţiune tehnică ce a impus aterizarea de urgenţă. Din primele date, nu sunt pagube altele decât cele ce le-aţi văzut – sunt doi stâlpi care s-au dărâmat şi înţeleg că sunt două maşini atinse de aceştia în cădere. Nu sunt victime în urma acestui incident. Cauzele urmează să fie stabilite de o investigaţie comună, între Forţele Aeriene Române şi Armata Americană, autorităţile militare americane care deţin acest aparat de zbor”, a declarat acesta.

UPDATE 12:00: Reprezentanţii Parchetului Militar au deschis un dosar penal.

”Am fost sesizaţi cu privire la acest eveniment, astfel încât s-a deschis o cauză penală în care se fac cercetări cu privire la cele întâmplate. Cel mai probabil, va fi o încadrare 349 – 350 Cod Penal – neluarea şi nerespectarea măsurilor privind siguranţa şi securtatea în muncă, dar este doar o estimare”, a transmis reprezentantul Parchetului Militar.

UPDATE 11:45: Din cauza acestui incident, traficul este restricţionat complet joi între Piaţa Charles de Gaulle şi Statuia Aviatorilor şi parţial pe Calea Dorobanţilor, iar spre Arcul de Triumf se circulă pe un singur sens.

UPDATE 11:40: Liniile de autobuz 131, 282, 301, 330, 331 și 335 sunt blocate la Piața Charles de Gaulle din cauza incidentului.

UPDATE 11:30: "Ambasada SUA este conştientă de incident şi urmărim îndeaproape evoluţiile. Înţelegem că nu au existat răniţi. Lucrăm alături de partenerii noştri români pentru a rezolva situaţia şi vom furniza informaţii actualizate pe măsură ce vor deveni disponibile", a reacționat Ambasada Statelor Unite în România în urma incidentului.

În momentul în care a început să piardă altitudine, elicopterul se afla într-o formație alături de alte cinci aparate de zbor, deasupra bulevardului Aviatorilor.

Mai multe imagini cu elicopterul sunt disponibile în galeria foto.

 

În urma aterizării forţate au fost avariate două maşini şi doi stâlpi de iluminat, potrivit reprezentanţilor Brigăzii Rutiere.

Echipajul a anunțat că are probleme, astfel că polițiștii au oprit traficul și aparatul a reușit să aterizeze pe șosea, în centrul Capitalei.

Un telespectator al Știrilor ProTv, pe nume Cristina D., a surprins momentul în care, dintr-un grup de elicoptere care zburau deasupra Bucureștiului, unul se îndepărtează și începe să piardă altitudine.

Elicopterul, de tip Black Hawk, participa la pregătirile pentru Ziua Aviației, care va avea loc pe 20 iulie.

Traficul era intens în zonă, elicopterul fiind aproape să se prăbușească peste mașini.

Un incident asemănător, în care a fost implicat un alt elicopter american, s-a petrecut în zona Dobrogei în urmă cu aproximativ o lună. În timpul unui exercițiu militar NATO, aparatul a fost nevoit să aterizeze de urgență pe un câmp.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Incidente în care au fost implicate elicoptere militare, în ultimii ani, în România
Incidente în care au fost implicate elicoptere militare, în ultimii ani, în România

Circulaţia a fost restricţionată, joi, 15 iulie 2021, în zona Pieţei Charles de Gaulle din Capitală, după ce un elicopter care participa la un zbor de antrenament pentru Ziua Aviaţiei, a aterizat în sensul giratoriu.

Intervenția salvatoare a doi polițiști de la Rutieră, înainte ca elicopterul american să aterizeze forțat în intersecție
Intervenția salvatoare a doi polițiști de la Rutieră, înainte ca elicopterul american să aterizeze forțat în intersecție

Doi polițiști de la Brigada Rutieră din București se aflau în intersecția unde a aterizat forțat elicopterul american și au intervenit imediat pentru a opri circulația.

Cauza aterizării elicopterului Black Hawk în Piaţa Charles de Gaulle
Cauza aterizării elicopterului Black Hawk în Piaţa Charles de Gaulle

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Constantin Spînu, a declarat că în timpul zborului de antrenament de joi, executat de Forţele Aeriene Române şi Forţele Aeriene Americane, elicopterul de tip UH60 Black Hawk a raportat o defecţiune tehnică.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.