Zapada de o jumatate de metru pe strazile Capitalei. Explicatiile date de Firea pentru stradutele inca blocate

Ultimul update: Sambata 14 Ianuarie 2017 07:39
Data publicarii: Miercuri 11 Ianuarie 2017 18:58
Categorie: Actualitate

In zorii zilei de miercuri, cand s-au trezit bucurestenii, toate cartierele orasului erau ingropate in zapada de o jumatate de metru.

Asadar, cei nevoiti sa plece la prima ora la serviciu si-au croit singuri drum pana in statiile mijloacelor de transport in comun. Pe aceleasi poteci batatorite, ca intr-o excursie la munte, au circulat apoi milioane de pietoni. Unii au privit cu umor situatia, altii s-au enervat foarte tare.

Zapada pana la genunchi. Nu suntem pe vreun camp la marginea localitatilor, ci in capitala Romaniei, Bucuresti. Asa arata intre blocuri, pe una din sutele de stradute adiacente, pe care autoritatile si reprezentantii firmelor de deszapezire au promis ca le vor curata.

Pentru ca in prima parte a zilei cele mai multe stradute disparusera sub zapada, oamenii si-au lasat in numar mare masinile acasa si au pornit pe jos spre statiile RATB sau spre metrou.

Reporter: "Cum ati mers in dimineata asta?"
Bucurestean: "Foarte greu, asa e pe toate strazile."

Pe trotuare zapada avea peste o jumatate de metru asa ca pe potecile inguste create de trecatori s-a stat la rand. Din acest motiv cei mai curajosi au iesit pe sosele, singurele curatate de freze.

In centrul orasului au fost scosi jandarmi, militari si chiar detinuti. Pana si sportivii de al CSM au iesit la lopata si au reusit intr-adevar o performanta: In doar o jumatate de ora au curatat - si pe-o parte si pe alta - trotuarul pe Calea Victoriei, pana la Ateneu.

Reporter: "Cei care au spatii comerciale n-au curatat si a trebuit sa veniti voi..."
Sportiv: "Nu putem comenta acest lucru, noi am venit sa dam o mana de ajutor."

Pe proprietarii de case, dar si pe cei de la bloc ii asteapta o munca grea. Daca nu dau la lopata risca amenzi mari.

A existat si categoria celor care au circulat cu masina. Traficul a fost redus, insa gheata ascunsa sub stratul de zapada a ridicat probleme.

Un autotren de pilda nu a reusit sa inainteze pe bulevardul Theodor Pallady si a ramas in mijlocul drumului. Satui sa astepte un utilaj, oamenii au coborat din autoturisme si au inceput sa impinga mastodontul.

Chiar si utilajele au avut probleme.

Potrivit planului de deszapezire, arterele principale au prioritate. Insa in cel mult 24 de ore dupa ce se opreste ninsoarea si strazile dintre blocuri trebuie sa fie curate.

Gabriela Firea: "Strazile adiacente nu au putut fi curatate in acelasi timp pentru ca toate fortele erau concentrate catre bulevarde si artere."

Cei 228 de km patrati ai Bucurestiului sunt deszapeziti cu aproape 500 de utilaje, iar trotuarele pe care circula zilnic doua milioane de oameni sunt curatate de aproape doua mii de oameni. Unele apartin de Primaria Capitalei, altele de primariile de sector. Primarul Bucurestiului a anuntat ca vor urma amenzi pentru firmele de salubritate, responsabile cu deszapezirea, in functie de felul in care acestea si-au facut sau nu datoria.

Deszapezirea in sectorul 1 se face cu 83 de utilaje si 287 de muncitori. Sectorul 2: 153 in total si 898 de oameni. In sectorul 3, doar 154 de oameni si 77 de utilaje. Sectorul 4 : 500, iar pe strazi 120 de utilaje. Cele mai putine utilaje de deszapezire, 34, are sectorul 5. Sectorul 6 inca nu stie cate utilaje are.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Roni Herscovici
Condamnare grea pentru Roni Herșcovici, tânărul care a luat un polițist pe capotă
Accident grav în Neamț. Patru autoturisme implicate
Bărbat de 28 de ani, prins cu peste 150 de kilograme de tutun
Hercule vechi de mii de ani, găsit în locuinţa unui bărbat din Alba. Ce voia să facă cu el
Accident cu 4 răniţi şi un mort, în Timiş. Judeţul este sub Cod Portocaliu
Accident cu 4 răniţi, între Piteşti şi Curtea de Argeş. Circulaţia este oprită
ranit in ambulanta
Accident cu un mort şi un rănit grav în Vâlcea, din cauza zăpezii
Asfaltare pe zăpadă, în Craiova. Reacția drumarilor surprinși de un consilier local
Bărbat prins într-o pădure din Gorj. Ce ciuperci strânsese sperând să se îmbogăţească
4 tone de droguri, distruse de Poliţia Română. Au fost strânse din 2003 şi până azi
Cod Portocaliu. Accidente mortale, ambulanțe blocate în zăpadă și zboruri anulate
Ambulanţă înzăpezită în Olt, deblocată şi însoţită de un utilaj până la pacient