„Am văzut că nu avea semnal”. Prima reacție a soției marinarului român capturat de rebelii Houthi, în Marea Roșie
Un marinar român s-ar afla la bordul unei nave comerciale capturate de rebelii Houthi, din Yemen, pe fondul conflictului din Gaza.
Vasul a fost luat cu asalt de ambarcațiuni militare și dus într-un port yemenit. Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat crearea unei Celule de Criză care monitorizează situația și se implică în demersurile pentru eliberarea celor 25 de navigatori de la bord.
Soția marinarului: „M-am uitat pe Marine Traffic și am văzut că nu avea semnal de 26 de ore, m-am uitat pe câteva știri din afară, doar că nu specifica că era un român pe navă. Cumva, am crezut că poate nu este”.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Rebelii Houthi au confirmat capturarea vasului
Autoritățile române țin legătura cu partenerii internaționali în gestionarea crizei.
Filmări distribuite pe rețeaua X, dar neverificate, arată mai multe ambarcațiuni rapide luând cu asalt cargobotul. În imagini vedem bărbați în uniformă cum urcă la bord. Rebelii Houthi au confirmat, duminică seară, că au capturat vasul Galaxy Leader, folosind inclusiv un elicopter.
Brigadierul Yahya Saree, purtător de cuvânt al forțelor Houthi: „Forțele navale ale armatei yemenite, cu ajutorul lui Allah, au realizat o operațiune militară în Marea Roșie, în urma căreia au capturat un vas israelien și l-au dus spre coasta Yemenului”.
Ambarcațiunea, sub pavilion Bahamas, plecase din Turcia și avea ca destinație India. Nu avea încărcătură când a fost capturată în Marea Roșie, în largul Arabiei Saudite.
Brigadierul Yahya Saree, purtător de cuvânt al forțelor Houthi: „Forțele armate ale Yemenului tratează ostaticii potrivit învățămintelor din religia islamică”.
Israelul spune că nu are nicio legătură cu acest vas. Ambarcațiunea aparține unei companii britanice și avea operator japonez. Nava ar fi avut însă legături cu o companie care aparține lui Abraham "Rami" Ungar, unul dintre cei mai bogați oameni din Israel.
Houthi amenință „inamicul israelian”
Brigadierul Yahya Saree, purtător de cuvânt al forțelor Houthi: „Avertizăm inamicul israelian și pe cei care colaborează cu el că va deveni țintă legitimă a forțelor armate yemenite și cerem acelor țări ai căror cetățeni lucrează pe Marea Roșie să înrerupă orice colaborare ori activitate cu vasele israeliene sau cu cele deținute de israelieni”.
Autorități din mai multe țări fac eforturi pentru a obține eliberarea vasului și a personalului de la bord.
Hirokazu Matsuno, secretarul-șef al cabinetului japonez: „În timp ce menținem comunicațiile cu Israelul, și ne adresăm direct rebelilor Houthi, îndemnăm și țări precum Arabia Saudită, Oman și Iran să pună presiunea pe rebelii Houthi să elibereze vasul și pe marinari cât mai repede posibil”.
Rebelii Houthi, susținuți de Iran, au declarat război Israelul după declanșarea de către armata israeliană a acțiunilor militare în Fâșia Gaza. De atunci au lansat rachete și drone către teritoriul israelian, dar și către vasele de război americane din Marea Roșie. Israelul a condamnat atacul pe care l-a numit „un act de teroare iranian”.