Ce este gruparea Houthi din Yemen, care a declarat război Israelului. Face parte din „Axa de Rezistență”, susținută de Iran
Gruparea Houthis din Yemen a declarat oficial război Israelului, ca răspuns la conflictul dintre această țară și Hamas. Rebelii susțin că au lansat rachete și drone asupra Israelului.
Spre sfârșitul anilor '90, familia Houthi, care locuia în nordul Yemenului, a înființat o mișcare de renaștere religioasă pentru secta Zaydi a islamului șiit, care stăpânise cândva Yemenul, dar care a devenit săracă și marginalizată, potrivit Reuters.
Pe măsură ce fricțiunile cu guvernul au crescut, au purtat o serie de războaie de gherilă cu armata națională și un scurt conflict la graniță cu Arabia Saudită.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Războiul din Yemen
Războiul a început spre finalul anului 2014, atunci când Sanaa a fost capturată de houthi. Îngrijorată fiind de influența crescândă a Iranului șiit de-a lungul graniței sale, Arabia Saudită a intervenit în fruntea unei coaliții susținute de Occident, în martie 2015, în sprijunul guvernului yemenit favorabil Riadului.
Însă rebelii Houthi au reușit să preia controlul asupra majorității nordului Yemenului, precum și a unor orașe importante, în timp ce guvernul sprijinit de coaliția internațională și-a stabilit sediul la Aden, cel mai mare oraș și port din sudul țării.
Peste 377.000 de civili au fost uciși în timpul războiului civil, după cum estima ONU în 2021, în condițiile în care acesta a provocat mai multe episoade de foamete în Yemen.
După ce ONU a reușit să medieze un armistițiu fragiul, țara s-a bucurat de peste un an de calm relativ. Arabia Saudită a purtat și ea negocieri cu rebelii Houthi pentru a ieși din război.
Rebelii Houthi fac parte din așa-zisă „Axă a Rezistenței”, susținută de Iran, cea mai mare putere șiită din Orientul Mijlociu. La fel ca Iranul, aceștia și-au exprimat cu sprijinul pentru palestinieni imediat după atacul surpriză al Hamas împotriva Israelului care a șocat comunitatea internațională pe 7 octombrie.
Purtătorul de cuvânt al rebelilor pe probleme militare, Yahya Saree, a declarat că mișcarea Houthi a lansat „un număr mare” de rachete balistice și drone înspre Israel pe 31 octombrie și că alte astfel de atacuri vor urma pentru „a ajuta palestinienii să obțină victoria”.