Soferii romani, fata in fata cu legile absurde. Sunt anuntati dupa sase luni ca au fost penalizati
Legea e lege si trebuie respectata, chiar daca se dovedeste nedreapta si absurda. Aceasta este concluzia la care ajung mii de soferi amendati pentru ca n-au avut rovigneta.
Ghionistii vor un birou la care sa poata contesta sanctiunea, nu sa bata drumurile tarii pe la judecatorii, ca sa deschida procese. Si vor sa fie anuntati in cel mult o saptamana ca au fost penalizati, nu dupa sase luni, cum se intampla acum.
Soferii sunt revoltati ca nu exista semne care sa-i anunte cand trebuie platita taxa de drum si ar vrea ca Ministerul Transporturilor sa-i trateze cu respect, nu cu indiferenta.
Sa luam exemplul unui sofer caruia i s-a emis o rovigneta gresita, cu un numar de inmatriculare scris cu o eroare de o litera. Insa el nu isi da seama de greseala si porneste la drum cu masina. Mai multe judete, mai multe zile. Trece prin dreptul camerelor de luat vedere ale Ministerului Transporturilor.
Abia dupa sase luni omul afla ca a fost emisa o amenda pe numele lui. Urmeaza, a doua, a treia, a zecea. Nu este corect, ar spune oricine. Daca ar fi primit amenda in primele zile de la inregistrare, soferul ghinionist ar fi putut corecta greseala.
Un numar mai mare de agenti constatatori care sa verifice imaginile si sa trimita procesele verbale rapid ar fi o solutie, dar Compania Nationala Autostrazi si drumuri nici nu-si pune problema sa o ia in calcul.
Si asta pentru ca titularul nu poate contesta direct eroarea sau greseala. Trebuie sa se adreseze justitiei, si, ca totul sa fie cat mai complicat, este obligat sa mearga la judecatoriile din fiecare judet prin care a trecut.
Ori zece amenzi in zece judete reprezinta un test dificil, pe care nu-l poate trece niciun sofer.
Iar contraventiile curg. Intr-o luna sunt emise 60.000 de amenzi pentru soferii care n-au vrut sa-si cumpere rovigneta ori au fost victimele unor erori. Multi nici nu si-au dat seama ca ies din Capitala, gandindu-se ca merg la centrele comerciale de la periferie.
Spre deosebire de orice alt stat european, in Romania nu esti avertizat ca te apropii de un drum pentru care trebuie sa platesti o taxa speciala.