Vremea deosebit de rece își face simțită prezența în România. Din cauza gerului, patru oameni au murit doar în ultimele ore
Aflătă abia la începutul iernii, România numără deja șapte oameni care au murit, după ce au căzut în capcana gerului. Patru s-au stins doar în ultimele ore.
Printre ei, o femeie în vârstă, care a ieșit din locuință ca să strângă lemne de foc pentru a se încălzi, dar și doi oameni ai străzii. Al patrulea este un ucrainean care, pentru a fugi de război, a traversat înot spre noi râul Tisa, dar apa înghețată i-a fost fatală.
În unele zone din județul Cluj, termometrele au arătat dimineață minus 15 grade Celsius. Pe o biată femeie de 78 de ani, care plecase de acasă să strângă câteva lemne de foc, au găsit-o polițiștii înghețată, lângă un pârâu. Era căzută la pământ, iar lângă ea se afla o gramăjoară de vrascuri.
Vecină: „Cred că de frig a murit. A alunecat în pârău și nu s-a mai putut ridica”.
Așa a tremurat în zori România. În zonele colorate cu mov au fost spre minus 20 de grade. Pentru a doua noapte, cele mai mici valori au fost măsurate pe Vârful Omu, în Bucegi. Doi oameni ai străzii au murit în orașele atinse de ger. Primul, un bărbat de 60 de ani, a fost descoperit în Brăila, în fața unui magazin unde își făcuse un culcuș. Al doilea s-a stins într-o casă nelocuită din Cluj-Napoca unde, ca să se încălzească, a aprins un foc, care a cuprins tot imobilul.
În localitățile unde se anunță o nouă noapte extrem de rece, primarii au dat ordin poliției locale să îi adune de pe stăzi pe sărmanii fără un acoperiș.
Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca: „La locațiile Primăriei avem suficiente locuri ca fiecare să poată avea acces la un pat, la căldură”.
Gerul a ucis, în România, și un ucrainean de circa 30 de ani, care fugea de război. Polițiștii de frontieră din Maramureș i-au găsit, dimineață, trupul înghețat pe malul râului Tisa. Înainte, se pare, trecuse înot apa rece.
Temperaturile scăzute au făcut probleme și pe liniile de cale ferată
Temperaturile scăzute au făcut probleme și pe calea ferată. Opt trenuri au avut întârzieri, după ce șinele s-au fisurat între Miercurea Ciuc și Toplița, în județul Mureș, și între Brașov și Sighișoara.
În localitatea Apața, din județul Brașov, la -10 grade, miercuri noapte, a apărut o fisură în șina de cale ferată. După ce problema a fost remediată, miercuri a fost identificată încă o fisură, pe altă porțiune. Șina de cale ferată este veche din 1976, adică de 46 de ani.
Potrivit meteorologilor, 11 județe se află sub cod galben de ninsori, viscol și polei până joi dimineață. Rafalele de vânt vor atinge și 90 de km/h și se va depune un strat de zăpadă.