Record istoric de temperatură în Europa. Valul de căldură, un semnal de alarmă


Ultimul update: Marti 26 Februarie 2019 22:14
Data publicarii: Marti 26 Februarie 2019 20:44
Categorie: Stiri externe
caldura europa

Un val de căldură a afectat mai multe țări din Europa, deși teoretic suntem încă în sezonul de iarnă, un record istoric fiind înregistrat în Marea Britanie.

Un record de căldură pentru luna februarie, şi chiar pentru o zi de iarnă, a fost stabilit luni în Regatul Unit unde s-au înregistrat 20,6 grade Celsius în Trawsgoed, Ţara Galilor. 

Potrivit reprezentanţii serviciului britanic de meteorologie, limita de 20 grade Celsius nu a fost niciodată depăşită în sezonul de iarnă.

''Nu a mai existat aşa ceva niciodată (...) în Ţara Galilor, 20,6 grade Celsius este într-adevăr ca vara'', a comentat Etienne Kapikian, meteorolog în cadrul Météo-France.

Recorduri lunare au fost înregistrate zilele acestea şi în alte zone din Europa de Vest, de exemplu 25 grade Celsius în Ourense, Spania, 21 grade Celsius în Pleyber-Christ, Franţa, sau 18,8 grade Celsius în Uccle, Belgia.

Temperaturile sunt primăvăratice şi în Scandinavia, cu un record pentru luna februarie doborât sâmbătă în Kvikkjokk, Suedia, (9,1 grade Celsius), în apropierea Cercului Polar, sau 17,8 grade Celsius în Linge, Norvegia.

În acelaşi interval de timp, termometrul nu a indicat mai mult de 5 grade Celsius în Lecce, Italia, sau 3 grade Celsius în Salonic, Grecia, unde a nins weekend-ul trecut, la fel ca în nord-vestul Turciei.

 

Această situaţie ''este asociată circulaţiei atmosferice instalată în acest weekend şi care persistă în acest început de săptămână'', a explicat pentru AFP Kapikian descriind frontul de presiune scăzută de deasupra Atlanticului şi Europei de Est, ce înconjoară un anticiclon puternic care s-a abătut asupra vestului Europei.

''Această succesiune presiune scăzută - presiune ridicată - presiune scăzută este însoţită de modificări ale maselor de aer din direcţie nord-sud'', a adăugat meteorologul.

Astfel, pe coasta Atlanticului, aerul cald se ridică de la sud provocând temperaturi primăvăratice, iar în est, aerul rece de la Cercul Polar coboară peste Balcani şi zona mediteraneană centrală aducând de asemenea ''anomalii termice'' şi ninsori.

În est, temperaturile vor deveni mai blânde, însă Europa de Vestul se va confrunta în continuare cu valori ridicate, a precizat Kapikian, care estimează că până miercuri s-ar putea înregistra noi recorduri în Franţa, Marea Britanie, Benelux şi Scandinavia.

Un indiciu al încălzirii climatice?

''Ceea ce observăm în premieră în Marea Britanie, peste 20 de grade Celsius iarna, este ceea ce ne aşteptăm să vedem odată cu încălzirea globală'', a indicat pentru AFP Friederike Otto, cercetătoare la Institutul pentru Schimbări Climatice din cadrul Universităţii Oxford.

''Faptul că primăvara începe mult mai devreme este unul dintre semnele evidente ale schimbărilor climatice'', a afirmat ea indicând că nu poate fi făcută o asociere oficială între cele două în lipsa unei analize amănunţite.

În general, oamenii de ştiinţă sunt reticenţi în a atribui orice eveniment meteorologic extrem dereglărilor climatice. Cu toate acestea, din ce în ce mai multe studii sunt realizate pentru a se determina a posteriori dacă un anumit eveniment climatic ar putea avea loc într-o lume care nu este afectată de schimbările de mediu cauzate de activităţile antropice.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!  

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO