Legile Justiției au fost adoptate în Senat, după ce au fost modificate din nou de PSD

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Controversatele modificări ale legilor justiției au trecut rapid și de votul senatorilor, după ce săptămâna trecută au fost aprobate de deputați.

Cele trei legi vor merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Proiectele au fost supuse la vot în procedură de urgență, ceea ce i-a nemulțumit pe parlamentarii opoziției, care, în ciuda protestelor, nu au mai putut schimba nimic.

Totuși, sunt hotărâți să conteste din nou legile la Curtea Constituțională.

La fel ca șeful deputaților, Liviu Dragnea, nici președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu nu a vrut să prezideze ședința. Opoziția s-a plâns că nu i s-a permis să pună întrebări inițiatorilor legilor.

Florina Presada, senator USR: ”Ați introdus legile în procedura de urgență. E rușine, ar trebui să plecăm din sală.”

Senatorii puterii au susținut din nou același discurs pe care l-au avut săptămâna trecută și în plenul Camerei Deputaților.

Șerban Nicolae, senator PSD: ”Nimeni nici de la Bruxelles nici de la București nu a putut face dovadă cu un text că se exercită un control politic asupra justiției. Formă adoptată de Camera Deputaților este corectă. 90 la sută dintre amendamente provin de la cei de specialitate.”

Nicoleta Pauliuc, senator PNL: ”Prin modificări ați dat dovadă că vreți să va conservați puterea, prioritățile coaliției sunt să înlăture președintele de la numirile magistraților. Eliminarea președintelui golește de Sconținut funcția prezidențială. Riscurile sunt majore amânarea Shengen, zona euro, MCV.”

Mihai Goțiu, senator USR: ”Încălcând regulamentul dovediți că nu aveți răspunsuri la întrebările incomode. Vreți să controlați justiția.”

După ce au fost votate și de senatori, care sunt for decizional, cele 3 legi ale justiției privind statutul magistraților, organizarea judiciară și organizarea CSM ar trebui să ajungă la Cotroceni pe masa președintelui.

Cei din opoziție au anunțat că le vor ataca din nou la Curtea Constituțională.

Cea mai controversată modificare elimina președintele României din procedura numirii conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție. În prezent, șeful statului este cel care numește președintele și vicepreședinții Înaltei Curți de Casație și Justiție, e drept, la propunerea plenului CSM.

După ce a făcut făcut aceste modificări, coaliția PSD ALDE intenționează să rescrie și Codul Penal și cel de Procedura Penală, care vor ajunge tot la comisia specială, condusă de fostul ministru al Justiției Florin Iordache.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO