Voluntarii și-au propus să salveze Cula Crăsnaru, din Gorj. Clădirea este reprezentativă pentru zona Olteniei
Mai mulți voluntari și-au propus în această vară să salveze Cula Crăsnaru, din Gorj, o clădire emblemă pentru zona Olteniei cu o istorie fascinantă.
Au strâns bani din donații și au început refacerea acoperișului. Cula este un tip de construcție semifortificată, întâlnită în țările din spațiul balcanic, iar cea din Gorj a fost construită în a doua jumătate a secolului al 18-lea.
Fost punct de observație, dar și fortăreață în timpul jafurilor turcești, cula Crăsnaru din satul Groșerea, Gorj, a fost ridicată în urmă cu mai bine de două secole și jumătate. Însă din 1950, de când a fost naționalizată, este într-o continuă degradare. În 2006 a fost retrocedată, dar actualii proprietari nu au început lucrările pentru conservarea clădirii istorice. Așa că mai mulți voluntari au decis să ridice un acoperiș nou, care să păstreze elementele originale.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Voluntar: ”Aici am dat un pic înăuntru, dar rectificăm, nu avem ce face acum”.
Ana Budurea, voluntară: „Dau cărămidă la mână, le ud, adun uneltele le curăț, aducem mortar și apă cu macaraua.”
Ionuț Dobra, voluntar: ”Stăm 9 ore pe schele, toată ziua în soare, ne punem astea în cap, ne dăm cu creme de soare, dar merită.”
Inițiativa aparține asociației „Inima Olteniei”, care a reușit, cu ajutorul banilor strânși din donații, să înceapă reparația acoperișului. Voluntarii speră ca lucrarea să fie gata în următoarele două săptămâni, chiar dacă nu au încă toți banii necesari. Mai apoi, de refacerea totală a clădirii trebuie să se ocupe proprietarii.
Liana Carina Tătăranu, președinte Asociația "Inima Olteniei": „Este una dintre cele mai importante clădiri, după cum știți este și pe lista indicativă UNESCO și evident că trebuia. Noi ne doream să o restaurăm de mai mult timp, dar fiind privată a durat puțin mai mult procedurile, acordurile propietariilor.”
În cadrul proiectului „Ambulanța Monumentelor”, asociația a reușit acum trei ani să salveze și cula de la Șiacu.
Aceasta urmează să fie reabilitată în totalitate de autorități și inclusă în circuitul turistic.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: olt, restaurare, myimpact, Cula Crăsnaru,
Dată publicare:
25-08-2023 07:57