Viza de flotant se obține mult mai greu. Noile reguli stabilite pentru alegeri

proiect, viza de flotant, proiect lege,
Pro TV

Viza de flotant se va acorda cu o serie de restricții, în vederea bunei desfășurări a alegerilor locale și parlamentare din acest an. Pentru a o obține, în primul rând persoana care o cere trebuie să locuiască cel puțin jumătate de lună acolo.

În plus, solicitantul trebuie să declare la Evidența Populației motivul stabilirii reşedinţei şi, dacă sunt mai multe cereri la aceeaşi adresă, poliția va face verificări la fața locului. Dacă în urma verificărilor se constată că persoana respectivă nu locuieşte efectiv la adresa declarată, solicitarea de reşedinţă se respinge.


„Direcţia de Evidenţă a Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a introdus noi măsuri de verificare suplimentară pentru adresele unde se constată un număr mai mare de cereri pentru stabilirea reşedinţei. Acestea au fost transmise şi către Serviciile de Evidenţă a Persoanelor din teritoriu pentru a fi aplicate. Astfel, în toate situaţiile în care se înregistrează cereri pentru stabilirea reşedinţei, solicitantul va declara pe propria răspundere că locuieşte mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinţa secundară. Declaraţia va fi consemnată pe cerere, în faţa funcţionarului de evidenţă a persoanelor”, a declarat luni, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, potrivit news.ro.

În plus, solicitantul va declara pe propria răspundere scopul/motivul stabilirii reşedinţei iar declarația va fi consemnată pe cerere, în faţa funcţionarului de evidenţă a persoanelor.


Cum decurge „ancheta” de reședință

 

Citește și
ore in containere
Ore în containere la şcolile cu prea mulţi elevi cu "viză de flotant". Reacţia părinţilor

Iată cum vor face autoritățile verificările, potrivit Monicăi Dajbog.

- se va verifica în baza de date numărul menţiunilor de reşedinţă valabil înscrise la adresa respectivă

- dacă la adresa respectivă sunt înscrise cel puţin 2 menţiuni de reşedinţă valabile, se va proceda la informarea structurii locale a poliţiei naţionale, în vederea efectuării verificărilor în teren, din care să rezulte dacă solicitanţii locuiesc efectiv la adresa declarată.

-în situaţia în care, din verificările efectuate de către poliţişti rezultă faptul că persoanele respective nu locuiesc efectiv la adresa declarată, cererile lor vor fi respinse”, a mai anunţat Dajbog.

Aceste verificări vor fi dispuse şi în situaţia în care se înregistrează un număr mare de solicitări la aceeaşi adresă/adrese distincte.

„Practic, se vor avea în vedere şi cazurile în care cererile s-au depus, succesiv, la intervale relativ scurte de timp, pentru aceeaşi adresă. Prin «număr mare de solicitări» se înţelege un număr care depăşeşte media zilnică, săptămânală sau lunară. Prin aceste măsuri se pot monitoriza îndeplinirea condiţiilor necesare pentru acordarea vizelor de reşedinţa pentru cetăţenii cu drept de vot şi verificarea legalităţii acestora, în cazul constatării unei evoluţii semnificative a numărului de persoane care îşi stabilesc reşedinţa intr-o anumită circumscripţie electorală”, a mai explicat purtătorul de cuvânt al MAI.

Citește și...
Cum încearcă guvernul să oprească turismul electoral.
Cum încearcă guvernul să oprească turismul electoral. "Vor să îi oprească pe studenți să voteze"

Guvernul încearcă să oprească turismul electoral, odată cu modificarea regulilor alegerilor locale. Românii care îşi iau viză de flotant cu 90 de zile sau chiar mai puţin înainte de data alegerilornu vor mai putea să voteze la noua adresă.

Ore în containere la şcolile cu prea mulţi elevi cu
Ore în containere la şcolile cu prea mulţi elevi cu "viză de flotant". Reacţia părinţilor

Supraaglomerate, mai ales de elevi înscrişi cu viză de flotant, şcolile bine cotate din Capitală au început să mute o parte din clase în structuri tip container.

Afacerea vizelor de flotant pentru şcoli mai bune înfloreşte. Au apărut şi intermediari
Afacerea vizelor de flotant pentru şcoli mai bune înfloreşte. Au apărut şi intermediari

Cu câteva zile înainte de începerea înscrierilor la clasa pregătitoare, în marile oraşe s-a relansat afacerea cu vizele de flotant.

Recomandări
Proiect privind structura anului școlar 2023-2024. Școala ar putea începe mai devreme de 15 septembrie
Proiect privind structura anului școlar 2023-2024. Școala ar putea începe mai devreme de 15 septembrie

Ministerul Educației a publicat un proiect de ordin privind structura anului școlar 2023-2024, document care este supus dezbaterii publice. 

 

Trafic de coșmar în țară din cauza ninsorilor. Zeci de mașini s-au răsturnat ori au rămas blocate
Trafic de coșmar în țară din cauza ninsorilor. Zeci de mașini s-au răsturnat ori au rămas blocate

Este iarnă în toată regula în jumătate de țară, iar meteorologii au emis un cod portocaliu de viscol și ninsori abundente în cinci județe. Alte 22 și capitala sunt sub cod galben de vreme severă până duminică dimineață.

Kremlin: Cheia încheierii războiului este la Biden, dar nu o foloseşte. În schimb „pompează” arme în Ucraina
Kremlin: Cheia încheierii războiului este la Biden, dar nu o foloseşte. În schimb „pompează” arme în Ucraina

Cheia cu care s-ar putea pune capăt conflictului din Ucraina se află la preşedintele SUA, Joe Biden, care ar putea să dea comandă Kievului, dar Washingtonul nu a fost până acum dispus să o folosească, a declarat vineri Kremlinul, potrivit Reuters.