Cum încearcă guvernul să oprească turismul electoral. "Vor să îi oprească pe studenți să voteze"
Guvernul încearcă să oprească turismul electoral, odată cu modificarea regulilor alegerilor locale. Românii care îşi iau viză de flotant cu 90 de zile sau chiar mai puţin înainte de data alegerilornu vor mai putea să voteze la noua adresă.
"Nu putem accepta, ca în ziua votului, să se facă mii şi zeci de mii de vize de flotant", a transmis Ludovic Orban. Pe de altă parte, atât USR, cât şi unele ONG-uri contestă ideea şi văd totul ca pe o piedică în calea alegătorilor.
La Ghindeni, o comună de lângă Craiova, secretarul primăriei a fost anchetat şi amendat că a ajutat 70 de cetăţeni să-şi ia viză de flotant la alegerile din 2012. Actualul primar nu-i ia apărarea, dar spune că legea era neclară.
Florentin Rădulescu, primar Ghindeni: "Aveai voie să dai câte vize voiai, nu e scris nicăieri că nu ai voie să primeşti la domiciliu."
Liberalii spun că au rescris legea tocmai pentru că unii români îşi fac subit vize de flotant tocmai când sunt chemaţi la urne. În sute de localităţi din ţară, numărul celor care au cerut schimbarea temporară a adresei în anii cu alegeri a fost foarte mare.
Ludovic Orban, prim ministru: "Nu poţi să permiţi migraţia votanţilor în funcţie de interesele unor primari în funcţie, care vin şi-şi aduc votanţi pentru o zi, care nu au nicio legătură cu localitatea respectivă."
Astfel, în legea privind alegerea primarilor în două tururi, Guvernul a introdus un articol prin care cetăţenii care şi-au luat vizia de flotant cu 90 de zile înainte de data scrutinului vor putea vota doar la vechea adresă. Cei de la USR susţin că liberalii nu i-au consultat înainte de a lua decizia.
Cătălin Drula, deputat USR: "Facem apel la Guvernul Orban să nu facă ce a făcut Dragnea, cand a restricţionat votul în Diaspora. Acum ei vor să îi oprească pe studenţii din marile oraşe să voteze. Este foarte grav."
Şi unele ONG-uri contesta această modificare.
Septimius Pârvu, reprezentant Expert forum: "Da, există câteva comune în care în an electoral s-au mutat mai multe persoane, dar sunt puține situaţii. Nu avem date ca să ne arate că există o migraţie masivă care poate determina rezultatul votului într-o direcție sau alta."
Miercuri este programată sesiunea extraordinară prin care Executivul ar trebui să îşi anagajeze răspunderea pe legea privind alegerea primarilor în două tururi, incluisv asupra acestei prevederi. Opoziţia are trei zile să depună moţiune, iar social-democraţii iau în calcul contestarea proiectului.