Discuție între Dăncilă și ambasadorul Chinei. Proiectele dintre cele două țări, uitate
Ambasadorul Chinei a fost invitat, miercuri, la Palatul Victoria pentru o discuţie cu premierul Dăncilă. Este al doilea ambasador care se întâlneşte cu şeful Guvernului, după reprezentantul Statelor Unite, în urmă cu două zile.
Deocamdată, proiectele economice româno-chineze, unele de anvergură, rămân la stadiul de intenţii.
Ambasadorul chinez a ajuns la sediul Guvernului cu 10 minute înainte de ora programată, iar întâlnirea a durat o oră. În comunicatul oficial se spune că "obiectivul principal al României este acela de a echilibra balanța comercială bilaterală". Comunicatul nu aminteşte însă punctual niciunul dintre proiectele ambiţioase care au rămas nerealizate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru o prezență mai puternică în Europa, China a organizat la Bucureşti în anul 2013 un summit la care au participat 16 ţări din Europa de est.
După doar 4 luni, vicepremierul de atunci, Liviu Dragnea, făcea o vizită la Beijing, în care punea în discuţie multe proiecte, inclusiv o cale ferată de mare viteză București-Constanța. S-au lovit însă de regulile europene privind acordarea contractelor doar prin licitaţie.
După nici 6 luni, la Beijing ajungea şi premierul de atunci, Victor Ponta.
"Esenţial pentru România este infrastructura, calea ferată şi implicarea companiilor chinezești în infrastructura rutieră", declara în 2014 Ponta.
Cea mai mare companie de infrastructură din China dorea să construiască autostrada Piteşti - Craiova. Şeful companiei explica, însă, că vrea să negocieze direct cu guvernul, nu să participe la licitaţii. Până la urmă, chinezii nu s-au mai înscris la licitaţia pentru autostrada Craiova - Pitești.
Iar proiectul Hidrocentralei cu Acumulare prin Pompaj de Tarnița - Lăpușești, în valoare de peste un miliard de euro, a fost pus de autorităţile române în aşteptare pe termen nedefinit.
O companie chineză a licitat totuşi pentru podul de la Brăila, dar luna trecută a pierdut în favoarea unei companii italiene. Iar contractul pentru realizarea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă este tot în faza negocierilor.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, China, intalnire, investitii, viorica dancila, victor ponta,
Dată publicare:
14-02-2018 19:00