Dosarul MAFIA LEMNULUI. Parlamentarii anunta miercuri daca le ridica imunitatea lui Viorel Hrebenciuc si Ion Adam

×
Codul embed a fost copiat

Biroul permanent al Camerei Deputatilor a trimis, sambata, comisiei juridice solicitarea DNA de incuviintare a arestarii preventive a lui Viorel Hrebenciuc si Ion Adam.

CITESTE SI:
-►DNA cere aviz pentru arestarea deputatilor Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam in dosarul MAFIA LEMNULUI

-►Dosarul MAFIA LEMNULUI. Cele peste 43.000 de hectare de padure retrocedate ilegal, prejudiciu de 300 de milioane de euro

UPDATE Sambata 18 octombrie

ORA 19:00 Deputatii isi intrerup vacanta destinata campaniei electorale, ca sa voteze daca sunt de acord cu arestarea vicepresedintelui Camerei Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, un membru important al PSD, si a colegului sau de partid Ioan Adam, pentru care procurorii cer ridicarea imunitatii parlamentare. Cei doi demnitari sunt acuzati de trafic de influenta si de constituirea unui grup infractional organizat, in dosarul retrocedarilor ilegale de padure. Prejudiciul ar fi unul ametitor: 300 de milioane de euro.

Citește și
Mafia lemnului
Dosarul MAFIA LEMNULUI. Cele peste 43.000 de hectare de padure retrocedate ilegal, prejudiciu de 300 de milioane de euro
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Cererea procurorilor anti-coruptie de incuviintare a arestarii preventive a celor doi parlamentari a ajuns, vineri seara, la Camera Deputatilor. Dupa o sedinta scurta a conducerii, Valeriu Zgonea a anuntat ce se intampla cu dosarele colegilor sai din partid. "Termenele curg de luni. Luni, marti si miercuri sunt primele trei zile, conform legii, pentru a face raportul in Comisia juridica daca nu va cere Comisia juridica date suplimentare de la procurorul general, asa scrie in lege, aceasta este obligatia noastra, nu stiu mai multe, dupa care in cinci zile trebuie sa-l punem pe ordinea de zi", a spus Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor.

Cu alte cuvinte, miercuri, 22 octombrie, deputatii din Comisia juridica vor spune daca sunt de acord cu arestarea preventiva a celor doi colegi. O saptamana mai tarziu, pe 29 octombrie, plenul Camerei Deputatilor va decide daca ii lasa fara imunitate pe Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam.

Viorel Hrebenciuc este vicepresedinte al Camerei Deputatilor, fost secretar general al Guvernului in perioada 1996-2000 si unul dintre cei mai influenti oameni din PSD. Anchetatorii il acuza de trafic de influenta si de constituirea unui grup infractional organizat. Ei spun ca politicianul ar fi implicat intr-o retea care se ocupa cu retrocedarea padurilor Romaniei in mod ilegal. Un alt personaj cheie care ar fi fost chiar initiatorul si coordonatorul retelei este avocatul si deputatul Ioan Adam. De asemenea, in aceasta afacere ar fi fost cooptat si liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu.

In acelasi dosar al retrocedarilor ilegale, in care anchetatorii vorbesc despre o paguba de 300 de milioane de euro, judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, vor fi cercetati sub control judiciar, pentru abuz in serviciu. Alte doua persoane au fost arestate preventiv si inca doua plasate in arest la domiciliu.

ORA 12:30 Cel tarziu miercuri, 29 octombrie, vom afla daca parlamentarii voteaza ridicarea imunitatii celor 2 deputati. Deputatii juristi au 3 zile la dispozitie pentru a da un aviz dupa consultarea dosarului. Apoi, plenul Parlamentului are inca 5 zile pentru a vota. Cei doi sunt cercetati de procurorii anticoruptie in dosarul retrocedarilor ilegale. Tot sambata Guvernul a anuntat ca in septembrie si corpul de control al premierului a trimis un raport la DNA despre retrocedarea a peste 40.000 de hectare de padure.

ORA 08:00 Biroul Permanent al Camerei Deputatilor se intruneste in mod exceptional la ora 12, ca sa discute cererea procurorilor DNA de arestare a lui Viorel Hrebenciuc, in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri.

Vice-presedintele Camerei Deputatilor ajunge astfel la mina colegilor sai, care vor decide daca il trimit in fata judecatorilor , sau ii mentin imunitatea. Dupa Biroul Permanent, cererea va ajunge la Comisia Juridica, care are la dispozitie 3 zile sa faca un raport. Acesta va fi inaintat plenului camerei care o dezbate si supune la vot in termen de 5 zile. Legea impune ca acest calendar sa fie respectat chiar si atunci cand Parlamentul este in vacanta.

Anchetatorii sunt de neclintit. Ei il acuza pe Hrebenciuc de trafic de influenta in dosarul privind mafia retrocedarilor de paduri din Romania alaturi de senatorul Ilie Sarbu, dar si de anumiti oameni de afaceri. Miza ar fi fost 43.000 de hectare de padure iar prejudiciul - unul ametitor: 300 de milioane de euro.

In cazul lui Viorel Hrebenciuc, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, fost secretar general al Guvernului in perioada 1996-2000 si unul dintre cei mai influentei oameni din PSD procurorii cer arestarea. Anchetatorii il acuza de trafic de influenta si de constituirea unui grup infractional organizat. Ei spun ca politicianul era implicat intr-o retea care se ocupa cu retrocedarea padurilor Romaniei in mod ilegal. Hrebenciuc trebuia sa intervina pe langa autoritatile locale din Bacau si sa se asigure ca padurile revendicate, 43.000 de hectare, ajung la Paltin Sturdza. In schimb, urma sa primeasca sub forma de cadou 12.000 de hectare. Tot de padure. La un pret de 4000 de euro pe hectar, reiese ca Hrebenciuc castiga aproape 50.000.000 de euro.

Cel care revendica 5 domenii din judetul Bacau, Paltin Sturdza, castigase in instanta, dupa ce a corupt judecatorii, dupa cum sustin cei care instrumenteaza dosarul. Avea insa nevoie sa intre in posesia titlurilor de proprietate. Asa ca s-a gasit un cumparator, in persoana lui Dan Bengescu. Acesta ii oferea jumatate din valoarea terenurilor dar se obliga sa obtina actele.

Romsilva se opunea din rasputeri dupa ce constatase ca Paltin Sturdza primea de la instanta 43.000 de hectare cu toate ca ceruse jumatate. Aici ar fi intrat in scena Hrebenciuc.

HREBENCIUC, INREGISTRAT
Viorel Hrebenciuc: Eu, maine dupa-amiaza la 4 jumate, vorbesc inca o data... la Bacau, sa vad daca au primit vreun semnal. Si daca n-au primit, te trimit la Craciunescu (director Romsilva n.r.) sa-i spuna Craciunescu ca stie ca ai avut o discutie si-i spune exact ce are de facut? Ai inteles?
Dan Bengescu: Da.
Viorel Hrebenciuc: Adica, o lucram...
Dan Bengescu: Asa

Cand Hrebenciuc ar fi constatat ca eforturile lui nu ajung ar fi apelat la Ilie Sarbu, liderul senatorilor PSD dupa cum ii spune intr-o discutie telefonica celui care voia sa cumpere padurile la jumatate de pret, Bengescu.

Hrebenciuc: "Acum sa-l folosesc pe Ilie Sarbu. Sa-l calce pe cap..."

Si Ilie Sarbu ar fi fost cooptat in aceasta afacere. El trebuia sa se asigure ca Romsilva elibera actele de proprietate si nu mai ataca deciziile instantei. Un alt personaj cheie care ar fi fost chiar initiatorul si coordonatorul retelei este avocatul si deputatul Ioan Adam. Acesta este casatorit cu judecatoarea Roxana Adam, presedinte de sectie la Tribunalul Brasov. Coincidenta sau nu, nasii lor de cununie au fost Paltin Sturdza, pretinsul mostenitor al domeniilor, si iubita acestuia. In timp Adam ar fi intervenit pe langa magistratii care au decis in favoarea restituirii in natura a padurilor. DNA: "Prejudiciu in sarcina RNP ROMSILVA de 304 milioane de euro (303.888.615 euro)".

Procurorii cer ca Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, ambii cu imunitate parlamentara, sa fie arestati. Pentru asta, cererea DNA a fost trimisa la Parlament unde a ajuns vineri. Din acest moment, conform legii 96/2006, presedintele camerei trebuie ca deindata sa o trimita la Biroul permanent si la comisia juridica. Cea din urma are 3 zile sa faca un raport. Acesta va fi inaintat plenului camerei care o dezbate si supune la vot in termen de 5 zile. Legea spune ca alesii sunt obligati sa respecte aceste termene chiar daca Parlamentul este in vacanta.

STENOGRAMELE DISCUTIILOR. Hrebenciuc spunea ca trebuie sa discute cu Ilie Sarbu "sa-l calce pe cap" pe seful Romsilva

Viorel Hrebenciuc ii spunea lui Dan Bengescu, referitor la cele peste 43.000 de hectare de padure retrocedate, ca trebuie sa discute cu Ilie Sarbu "sa-l calce pe cap" pe directorul Romsilva, pentru ca nu respecta sarcinile trasate de el, potrivit DNA.  Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) arata, in referatul prin care au cerut arestarea preventiva a sase persoane, printre care Dan Bengescu si judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri si terenuri agricole, ca Viorel Hrebenciuc ii spunea lui Bengescu, intr-o intalnire din august 2014, ca trebuie sa discute cu Ilie Sarbu pentru a-l "calca pe cap" pe Adam Craciunescu, directorul general al Romsilva, pentru ca acesta a refuzat sa respecta sarcinile trasate de Hrebenciuc privind punerea in posesie pentru unele terenuri.

"Viorel Hrebenciuc: ...? ...? Acuma sa-l folosesc pe Ilie Sarbu. Sa-l calce pe cap... ...?", potrivit referatului procurorilor. In acelasi context, noteaza anchetatorii, discutand despre punerea in posesie a terenurilor din localitatea Brusturoasa, Hrebenciuc i-a spus lui Bengescu: "Pot face presiuni pe aia acolo, ca nu stiu ce, merge in sedinta peste ei".
"Viorel Hrebenciuc: Eu maine dupa-amiaza la patru jumate vorbesc inca o data... la Bacau. Sa vad daca au primit vreun semnal. Si daca n-a primit, te trimit la Craciunescu sa-i spuna Craciunescu ca stie ca ai avut o discutie si-i spune exact ce are de facut. Ai inteles?
Bengescu Dan: Da.
V.H.: Adica, o lucram...
B.D.: Asa.
V.H.: Asa.
B.D.: Haideti sa va spun...O ... Gata, deci n-a promis nimic, a zis ca-mi rezolva ei. Si saptamana trecuta l-a sunat pe Sorin...O ... Da-i drumul inainte, nu-ti mai contesta nimic.
V.H.: ...O ... Sau cumO
B.D.: Ai intelesO Nu-ti mai contesta, stai linistit. Ne ocupam de tot. Si de Sibiu ne ocupam noi, tot".

DNA mai arata ca, "avand in vedere ca promisiunile lui Viorel Hrebenciuc nu au dus la rezolvarea imediata a «problemei», avand in vedere si problemele penale ale acestuia dintr-un alt dosar, in interiorul grupului au aparut persoane care au dobandit un rol important, precum inculpatii Iacob Sorin Ioan, Matasel Ioan zis Nelu, Kadas Iosif, Bocan Claudiu Octavian, Olari Aurel, Poenaru Janica sau Poteaca Andrei".

Anchetatorii au mai aratat ca "inculpatii au inteles ca pentru a avea rapid castig de cauza trebuie sa actioneze la nivelul conducerii de varf a Romsilva, motiv pentru care, pe diferite cai, s-a incercat influentarea directorului acestei institutii, inculpatul Craciunescu".

"Spre exemplu inculpatul Bengescu Dan discuta cu inculpatul Viorel Hrebenciuc despre posibilitatea influentarii lui Craciunescu prin intermediul suspectului Ilie Sarbu. Inculpatii Iacob si Kadas afirma ca s-au deplasat personal la biroul lui Craciunescu si acesta le-a promis o rezolvare favorabila, iar inculpatul Poenaru Janica a apelat la cunostintele sale din ministere pentru a gasi o «cale batuta» pentru discutie privata cu inculpatul Craciunescu Adam."

Procurorii mai arata ca "sub protectia si pretextul unor mandate de reprezentare date de suspectul Sturdza, inculpatii au efectuat orice fel de demers, inclusiv nelegal, pentru atingerea scopului grupului (dare de mita, trafic de influenta, cumparare de influenta)".

"Periculozitatea acestora rezulta si din modul concret de actiune, de faptul ca nu au limite, iar pentru atingerea scopului grupului au fost dispusi si au incercat sa corupa orice functionar sau demnitar din stat, inclusiv ministri", se arata in referatul anchetatorilor.
De asemenea, procurorii au aratat ca Viorel Hrebenciuc a refuzat sa-i mai vorbeasca lui Adam Craciunescu, dupa ce acesta a refuzat sa execute solicitarile deputatului.

Potrivit documentului citat, "din probe rezulta ca Hrebenciuc Viorel l-a abordat pe numitul Adam Craciunescu, deplasandu-se in biroul acestuia, unde a purtat o discutie reprosand opozitia la punerea in posesia a lui Sturdza la Bacau".

"Inculpatul Adam Craciunescu a mentionat in declaratia data in cauza ca inculpatul Viorel Hrebenciuc l-a contactat repetat la telefon pentru a discuta despre «problema Bacau», iar ulterior, intrucat nu a executat ordinul Hrebenciuc a refuzat sa mai vorbeasca cu el, desi fac parte din acelasi partid politic", se arata in documentul citat.
DNA subliniaza ca, "anterior, in nicio alta ocazie, Viorel Hrebenciuc nu a cerut explicatii de la directorul Romsilva in legatura cu deciziile luate referitor la retrocedari de padure si puneri in posesie".

Anchetatorii mai arata ca, "pentru a reusi in activitatea infractionala, Viorel Hrebenciuc l-a cooptat apoi pe Viorel Ghelasa, vicepresedinte PSD Bacau, instigandu-l la inactiune, instigarea sa fiind urmata de executare".

In referatul procurorilor este redata si o alta discutie interceptata de procurori, intre Janica Poenaru si Sorin Ion Iacob, din care rezulta ca acestia erau dispusi "sa faca donatii" unor functionari publici pentru a-i "convinge" sa le rezolve favorabil cererile privind retrocedarile ilegale de paduri si terenuri agricole.
"Poenaru Janica: V-ati gandit sa-i lasati suprafata aia cuiva...? ...
Iacob Sorin Ion: Depinde cat.
Poenaru: Sa i-o donati.
Iacob: Depinde cat.
Poenaru: Pai... ca se poate...
Iacob: Da, sa zica cat. Deschis.
Poenaru: Ca decat cu banu', care e periculos, o donatie facuta pe nu stiu ce neam al lui, de-a cata spita...
Iacob: N-am nimica impotriva... Dar sa ne zica... Adica clar; ei ne contesta un drept...? ..."
, potrivit documentului DNA.

Magistratii instantei supreme au emis, vineri, mandate de arestare preventiva pe numele lui Dan Costin Bengescu si Iosif Kadas, in timp ce in cazul lui Jenica Poenaru si al lui Sorin Ion Iacob au luat masura arestului la domiciliu.

Judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, vor fi cercetati sub control judiciar in dosarul retrocedarilor, dupa ce instanta suprema a respins propunerea de arestare formulata de procurorii anticoruptie.

Pe de alta parte, in cazul deputatilor Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, urmariti penal in dosarul retrocedarilor, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) cere aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea lor.

In acelasi dosar sunt urmariti penal senatorul Ilie Sarbu si directorul general al Romsilva, Adam Craciunescu.


Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
DNA cere aviz pentru arestarea deputatilor Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam in dosarul MAFIA LEMNULUI
DNA cere aviz pentru arestarea deputatilor Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam in dosarul MAFIA LEMNULUI

Directia Nationala Anticoruptie cere aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea lui Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri.

Dosarul MAFIA LEMNULUI. Cele peste 43.000 de hectare de padure retrocedate ilegal, prejudiciu de 300 de milioane de euro
Dosarul MAFIA LEMNULUI. Cele peste 43.000 de hectare de padure retrocedate ilegal, prejudiciu de 300 de milioane de euro

Procurorii DNA cer instantei arestarea preventiva a 6 persoane vizate in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri si terenuri agricole, intre care cei doi judecatori de la Tribunalul Covasna si beneficiarul a peste 43.000 de hectare de teren forestier.

Schema prin care padurile Romaniei sunt retrocedate ilegal si RASE. Alex Dima:
Schema prin care padurile Romaniei sunt retrocedate ilegal si RASE. Alex Dima: "Au atentat la dreptul nostru la aer curat"

Sute de mii de hectare de padure au fost retrocedate ilegal in ultimii ani in Romania si pana acum nimeni nu a fost pedepsit.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.