Vioara lui George Enescu, care va fi scoasă la licitație luna aceasta, nu este autentică, susțin numeroase personalități
Vioara a 13-a a lui George Enescu, instrumentul de suflet al marelui compozitor, a fost scoasă la licitaţie, alături de o serie de obiecte de tezaur care i-au aparţinut.
UPDATE Luni, ora 10:40 - Obiectele despre care se spune că i-au aparținut lui George Enescu, printre care și o vioară, și care vor fi scoase la licitație luna aceasta, nu ar fi autentice.
Personalități precum Mihai Şora, Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu , Gabriel Bebeşelea, Eugen Ciurtin, și Radu Vancu au semnat o petiție prin care cer ministrului Culturii să ia măsuri legale pentru a suspenda licitaţia programată de casa Historic pentru 22 septembrie şi să constituie un grup independent de experţi, format din profesionişti din domeniul juridic, muzicologic şi istoric, cu o probitate profesională de netăgăduit, care să facă cercetări şi să clarifice situaţia, iar rezultatele să fie comunicate transparent, potrivit News.ro.
"Actele prezentate până acum de Casa de licitații Historic nu pot demonstra proveniența celor două loturi și nici faptul că vioara Wolff 1885 prezentată i-a aparținut cu adevărat vreodată lui George Enescu, nici că i-ar fi fost oferită de Casa Regală a României, nici că nu au existat intervenții asupra ei, în ultimii ani", susțin semnatarii petiției.
---------------------------------------
Obiectele de patrimoniu valorează sute de mii de euro şi sunt expuse publicului larg la Ateneul Naţional din Iaşi.
Obiectul unicat este un dar primit de George Enescu de la familia regală a României. În ultimii 60 de ani, vioara s-a aflat în posesia unei familii, care a hotărât acum să o vândă. Datorită stării impecabile, vioara poate fi văzută, dar şi auzită. Scurte recitaluri au fost interpretate de către o tânără violonistă.
Patricia Iacob violonistă: "Am emoții pentru că puțini violoniști au șansa într-o viață întreagă să cânte cu vioara lui Enescu".
Înainte de a intra în colecţia altei persoane, atât instrumentul, cât şi celelalte obiecte de tezaur pot fi văzute la Ateneul Naţional din Iaşi.
Andrei Apreotesei, managerul Ateneului National din Iași: "Poate ultima dată ca şansă să le putem observa. Sunt obiecte unicat, obiecte de tezaur, obiecte de patrimoniu. Sunt mici fărâme din istoria noastră ca popor".
Vioara va mai putea fi văzută până pe 22 septembrie, când va avea loc licitaţia.