Festivalul "George Enescu": Pandemia de COVID-19 i-a determinat pe artiști să ceară clauze speciale în contracte
Festivalul Enescu se desfășoară, în aceste zile, în condiții sanitare excepționale. Dirijori, soliști și orchestre străine, recompensate în unele cazuri cu sute de mii de euro pentru prezența în Romania, au ținut să semneze contracte cu clauze speciale.
Printre ele a fost și aceea că personalul tehnic care deservește festivalul să fie vaccinat sută la sută. O echipa a Știrilor PRO TV a reușit să filmeze în culise și a vorbit și cu faimosul artist Felix Klieser, născut fară brațe, care cântă la corn cu picioarele.
Din cauza restricțiilor din alte țări, Festivalul "George Enescu" este în acest an cel mai important eveniment de muzică clasică din lume.
Ajuns la a 25-a ediție, a beneficiat de un buget de investiții de peste 10 milioane de euro. A devenit renumit, iar la București au ajuns cele mai cunoscute orchestre ale lumii.
Cei mai apreciați soliști la nivel internațional au onorarii și de 100.000 de euro.
Orchestre ca cele din Amsterdam ori Berlin nu pot fi invitate fară mai puțin de 150.000 de euro.
Un dirijor cunoscut, care poate veni la București cu un avion privat, câștigă și 35.000 de euro pentru unul sau câteva concerte.
Printre invitații din acest an a fost și faimosul artist german Felix Klieser. Născut fară mâini, a început totuși la vârstă de 4 ani să cânte la corn cu degetele de la picioare. Este extrem de greu, pentru că acest instrument necesită multă virtuozitate.
Felix Klieser, cornist: "Cel mai important în viaţă este să ai vise. Am investit atât de multă energie, timp, nu pentru a deveni un profesionist, să câştig bani sau să fiu solist. Visul meu a fost să cânt la corn, să cânt cât de bine se poate. Iar acum sunt aici, sunt solist, călătoresc în întreaga lume".
De altfel, fiecare spectacol de la Enescu este o operă de artă în sine. Ce se vede pe scenă are în spate o adevărată armată.
Pentru o singură orchestră este nevoie de camioane mari. La Sala Palatului, tobele uriașe, pianul și alte instrumente sunt urcate pe scenă cu ajutorul unei platforme uriașe. Temperatura din sălile de concerte trebuie păstrată uneori și la 17 grade ca să nu se dezacordeze instrumentele.
Dirijorul, adică directorul festivalului, spune că pandemia a complicat mult lucrurile. Daca până acum câțiva ani invitații semnau un contract tip, anul acesta fiecare a avut solicitări speciale.
Cea mai scumpa ediție a Festivalului "George Enescu" este și cea mai lungă. În loc de trei săptămâni - durează patru. Timp în care 3.500 de artiști străini și 1.000 români urcă pe scenele Ateneului și Sălii Palatului. În total, 34 de orchestre cântă în această perioadă.