Vinul și berea vor rămâne în cantități mari în butoaie anul acesta. Criza sticlei în Europa, cauzată de războiul din Ucraina

×
Codul embed a fost copiat

Vinul și berea, două dintre băuturile preferate ale românilor, vor rămâne anul acesta în cantități mari, în butoaie, pentru că producătorii nu găsesc sticle în care să le îmbutelieze.

Europa se confruntă cu o criză a recipientelor din sticlă - după ce Ucraina, unul dintre principalii producători, nu mai exportă din cauza războiului.

Drept urmare, unii viticultori de la noi nu mai trimit în magazine și restaurante anumite sortimente, iar Germania și Marea Britanie au avertizat că berea la sticlă, ar putea să dispară.

Într-o cramă mică din Constanța, o parte din vinul produs în toamnă este păstrat încă în butoaie. 40.000 de sticle și-a propus propietarul să îmbutelieze anul acesta, dar recipientele comandate de anul trecut întârzie să ajungă.

Gabriel Bercea, proprietar: „Sticle comandate de anul trecut din septembrie - octombrie nu au venit nici până la momentul acesta și nu știm nici când se vor produce. Avem și vinuri pe care nu le putem îmbutelia din lipsa sticlelor.”

Citește și
REPORTAJ. Ce nu spune ministrul Sorin Grindeanu despre Autostrada Sibiu – Pitești. Statul român n-a plătit încă nici un leu despăgubiri cetățenilor expropriați: „Ne trombonesc!”

Țări producătoare de recipiente din sticlă pentru vinuri

Sticla de care au nevoie producătorii români de vinuri venea în principal din Franța, Spania, Germania și Ucraina. Războiul a scos de pe această listă țara vecină iar primele trei reușesc cu greu să umple golul și nu fac față cererilor.

Gina Hortolomei, manager vânzări furnizor sticlă: „Principalul furnizor de sticlă pe piața europeană, fiind eliminat temporar ca principal furnizor de sticlă, evident că această criză s-a amplificat. Tot ce primim comenzi astăzi, în cel mai fericit caz putem să onorăm în prima parte a lui 2023.”

În România cererea de sticlă a crescut de la an la an.

Importurile de recipiente din sticlă în România

Anul trecut - de pildă - am importat recipiente din acest material în valoare de aproape 145 de milioane de euro - cu 20 de milioane mai mult decât în 2020, conform INS.

Ion Vlădoi, proprietar cramă: „Au apărut foarte multe crame noi, mai toate cramele noi s-au orientat pe genul acesta de sticlă de calitate din Franța și Italia și probabil că producătorii nu au reușit să își dimenzioneze foarte bine capacitatea pentru noile comenzi.”

Liniile de imbuteliere merg în aceste condiții cu viteză redusă. Iar pentru că unele s-au oprit în lipsa sticlelor, din magazine și restaurante au început să dispară sortimente de vinuri.

Daniel Negrescu, manager cramă: „Avem câteva produse care nu sunt pe piață, sunt out of stock în momentul de față din lipsa sticlei, căutăm alternative, dar nu există. Există o fabrică de sticlă în România, dar face sticlă comună, nu face sticle cu formă și calitate deosebită.”

Atinși de criza sticlelor sunt și producătorii de bere. Unele fabrici din Marea Britanie și Germania au anunțat deja posibilie scumpiri din acest motiv.

Producătorii din România caută soluții ca să nu ridice prețul.

„Dorința este să dezvoltăm mai degrabă ambalaj reutilizabil și mai puțin pe cele de unică folosiță cum este PET-ul”

Giulia Laferman, director general Asociația Berarii României: „Dorința și din punct de vedere al legislației este să dezvoltăm mai degrabă ambalaj reutilizabil și mai puțin pe cele de unică folosiță cum este PET-ul, dar ne confruntăm cu provocări în lanțul de aprovizionare.”

România are o singură fabrică de sticlă, dar care produce insuficient și puține sortimente.

Ultima mare intreprindere - cea din Avrig, cu o istorie de 400 de ani - s-a închis de curând.

Creșterea prețului la gaz și lipsa forței calificată de muncă au fost cauzele principale.

CITEȘTE ȘI: Un nou val de scumpiri. Mediul de afaceri anticipează prețuri mai mari cu până la 30%

Zborurile s-ar putea scumpi, după un vot al Uniunii Europene împotriva poluării

Articol recomandat de sport.ro
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Citește și...
Cutremur în România, raportat vineri seară. Unde a fost resimțit
Cutremur în România, raportat vineri seară. Unde a fost resimțit

Un cutremur de magnitudine slabă a avut loc, vineri, la ora 20:18, ora locală a României.

 

România înregistrează un deficit uriaș la carnea preferată a cetățenilor. Reacția lui Marcel Ciolacu
România înregistrează un deficit uriaș la carnea preferată a cetățenilor. Reacția lui Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că în România există un deficit de circa 4 milioane de carcase de porc iar prin programele viitoare dezvoltate de Ministerul Agriculturii numărul suinelor produse va creşte la 8,7 milioane.  

De ce dronele rusești nu pot fi doborâte, înainte să cadă la noi, explică Ciolacu: „Acest lucru nu este încă permis”
De ce dronele rusești nu pot fi doborâte, înainte să cadă la noi, explică Ciolacu: „Acest lucru nu este încă permis”

Dronele căzute pe teritoriul României nu pot fi doborâte, spune Marcel Ciolacu, pentru că „trebuie să tragem pe teritoriul Ucrainei şi cred că acest lucru nu este încă permis”, explică premierul, după cel mai recent astfel de eveniment.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea". Când vor fi prezentate măsurile fiscale

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, vineri, că pe 1 septembrie va fi prezentat un plan de reducere a cheltuielilor fiscale care nu va presupune şi mărirea TVA sau creşterea contribuţiilor sociale.

Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta
Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta

Tema întrării României în spațiul Schengen, pe cale terestră, a fost reluată, cu prilejul vizitei premierului maghiar, Viktor Orban, în România.

Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO
Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO

A sosit ziua cea mare. Ziua pentru care Franţa se pregăteşte de ani buni, pentru ca Parisul să găzduiască ceea ce se vrea a fi cea mai grandioasă ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice.