Vinerea Patimilor. Cu ochii în lacrimi și mâinile întinse, românii au primit pâinea sfințită
Este Vinerea Mare şi parcă mai mult ca oricând simţim cum această Vinere a patimilor, ne încearcă pe toţi, în fel şi chip. Sunt zile de apăsare sufletească şi chiar trupească pentru mulţi dintre semenii noştri.
Unii suferă pe un pat de spital, alţii plâng după oamenii dragi pe care i-au pierdut. Apoi, sunt mii şi mii de familii dezrădăcinate, şi nu în ultimul rând, credincioşi singuri şi dezorientaţi. Sunt condiţii excepţionale, aşa că preoţi şi voluntari au început deja să împartă pâinea sfinţită. Tot ei le vor duce oamenilor şi aşteptată lumina a învierii.
Apăsaţi de vremuri şi de singurătatea impusă de restricţii, cu ochii în lacrimi şi mâinile întinse prin gard, cei care s-au înscris pe listele deschise la biserici au primit pâinea binecuvântată în case.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Străzile sunt pustii, e o linişte deplină se aud din când în când doar mesajele poliţiei din megafoane prin care roagă oamenii să stea în case. În acelaşi timp se zăresc astfel de chipuri la ferestre ori în pragul uşii care aşteaptă cu bucurie sfintele paşti, un gest mic care însă acum bucura atât de mult.
În condiţii de greu de imaginat acum câteva luni, un preot din Bucureşti împarte alături de doi voluntari sfintele paşti. Cei care îl ajută pe părinte sunt echipaţi în combinezoane poartă măşti şi mănuşi de protecţie.
Într-o parohie din judeţul Cluj, voluntarii acreditaţi de biserică şi verificaţi de poliţie au început distribuirea pâinii sfinţite şi a paharelor cu vin de la ora 8 dimineaţa. Nu se intersectează pentru a evita orice contact direct.
În acest timp forţele de ordine se asigură că procedura, care va dura trei zile, se desfăşoară în siguranţă deplină.
La Timişoara însă câţiva credincioşi au încălcat regulile impuse de Patriarhie şi autorităţi şi au mers ei la biserică. Au fost imediat atenţionaţi de jandarmi.
Dacă nu aţi primit deocamdată pâinea binecuvântată, nu vă îngrijoraţi, distribuirea acesteia continua până în prima zi de Paşte la ora 12. Aşadar, rămâneţi acasă şi primiţi în pragul uşii sau la fereastră şi lumina care va ajunge de la Ierusalim în România şi care va fi distribuită sâmbătă după ora 20 cu ajutorul preoţilor şi volunatrilor. Nu uitaţi însă că această sărbătoare este despre speranţă, lumina care se afla în casele fiecareuia dintre noi şi despre bunătate.