Viitura de pe Dunăre va ajunge în România mai târziu decât se estima. Ce măsuri au luat autoritățile
Prognozele au fost revizuite, iar viitura anunțată pe Dunăre va intra în România pe 1 octombrie, spun specialiștii de la Apele Române.
Valul s-a mai atenuat și, după consultări cu experții din Ungaria și Serbia, fluviul va atinge un debit maxim la intrarea în țara noastră de 8.000 de metri cubi pe secundă.
În punctele considerate critice se fac pregătiri pentru situația în care Dunărea ar ieși din albie.
La Galați, societățile de interes public sunt mobilizate pentru a proteja întreaga faleză cu saci umpluți cu nisip. Două pompe de mare capacitate pot capta apa din zona cea mai joasă a Galațiului pentru a o deversa înapoi, în fluviu.
Prin intermediul Administrației Fluviale a Dunării de Jos, prefectura i-a avertizat pe administratorii restaurantelor de pe faleză că, la nevoie, trebuie să oprească alimentarea cu energie electrică și să-și retragă angajații.
Sorin Pavel, administrator restaurante: „Ne pregătim pentru val. Am primit informare și suntem atenți, monitorizăm parâme și tot ce ține”.
Portul Galați este în șatier pentru modificarea danelor, așa că muncitorii deja au făcut pentru siguranță, un dig de pământ. Au rezerve de pământ, nisip și pietriș și pot interveni oricând, dacă vine apa mare.
Conform indicațiilor primite, siguranța angajaților trebuie să primeze, așa că au fost stabilite locuri de întâlnire în care trebuie să se retragă toți muncitorii dacă se va da alarma.
Mircea Rusu, diriginte de șantier: „În caz de – să spunem – necesitate, avem câteva locuri: în organizare de șantier, chiar aici, în punctul de lucru, avem organizare de șantier, două organizări, trei, dincolo de pod”.
De asemenea, sursele de energie electrică trebuie izolate și securizate. De la intrarea în țară, până la Tulcea, unda de viitură va face șapte zile.
Miercuri, debitul Dunării la intrarea în țară este de 6.600 de metri cubi pe secundă, aproape dublu față de media multianuală a lunii septembrie, de 3.800 de metri cubi pe secundă.