2 politisti au confundat o criza de diabet cu o betie. Aventura cumplita prin care a trecut un sofer caruia i s-a facut rau
Un incident cel putin revoltator s-a derulat la Baia Mare, in vazul lumii. Acolo, unui sofer in varsta de 65 de ani, bolnav de diabet, i s-a facut rau la volan si n-a mai avut nicio reactie.
Vigilenti si fara sa isi puna o secunda problema ca omul are cu adevarat o suferinta, doi agenti de la rutiera au facut tot ce le-a stat in putinta sa afle daca este beat sau nu. Intr-un tarziu, l-au dus la spital, unde medicii au realizat ca are o cadere de glicemie si l-au salvat la limita.
Cei doi politisti au facut tot posibilul sa il inghesuie pe sofer in duba lor, convinsi ca e mort de beat. Putin inainte de pranz, intr-o intersectie intens circulata din Baia Mare, barbatului in varsta de 65 de ani i s-a facut rau la semafor.
A ramas minute in sir inconstient cu capul pe volan, pana cand cineva l-a vazut si a sunat la 112. Politistii sositi la fata locului nu si-au pus problema ca ar fi bolnav si au vrut sa-l testeze. Cum nu au reusit, au insistat sa-l transporte la spital pentru recoltarea probelor de sange.
Florina Metes, purtator de cuvant IPJ Maramures: "Avand in vedere starea psiho-fizica in care a fost gasita persoana in cauza, s-a considerat ca era sub influenta bauturilor alcoolice, situatie in care poliistii au condus-o la spitalul din Baia Mare pentru recoltarea probelor biologice."
In realitate, politistii ar fi trebuit sa cheme de urgenta o ambulanta pentru ca omul, care are diabet, putea muri in acele momente, spun medicii. In imaginile surprinse de un trecator se vede ca barbatul nu se poate tine pe picioare, iar agentii il cara pe brate - semn ca barbatul se simtea foarte rau. Ajuns la spital, doctorii l-au salvat la limita.
Sorina Pintea, manager Spitalul de Urgenta Baia Mare: "In unitatea de primiri urgente i s-a acordat primul ajutor, iar la sugestia organelor de politie i s-au recoltat probe biologice."
Dupa o jumatate de ora, pacientul a fost stabilizat. Simptomele barbatului indicau o criza hipoglicemica extrem de periculoasa. Zaharul din sange i-a scazut brusc, apare starea de somnolenta, iar reflexele dispar.
Profesor Academician Dr. Nicolae Hancu, presedintele Federatiei Nationale de Diabet si Nutritie: "Daca nu se intervine in decurs de cateva minute, ca sa nu mai vorbesc de o jumatate de ora, o ora, se poate ajunge foarte rau din punct de vedere al amenintarii pentru viata."
Deocamdata, nu a fost declansa nicio ancheta, insa acest caz ar trebui sa ii puna in garda pe cei care se stiu bolnavi si se urca la volan. Pe de alta parte, vigilenta politistilor s-a dovedit fara temei in acest caz.