VIDEO. Un detașament a defilat cu măști ”cu mustață” la parada de 1 Decembrie din București
Un moment un pic ”altfel”, la parada militară organizată miercuri de Ziua Națională în București, a fost oferit de Detașamentul Asociației Tradiția Militară.
Membrii acestei asociații au defilat pe sub Arcul de Triumf purtând măști de protecție împotriva Covid-19 ”cu mustață”, dar și uniforme ale Armatei Române din perioada Primului Război Mondial.
Asociaţia Tradiția Militară (ATM) face parte din cel mai vechi nucleu de reconstituire istorico-militară a secolelor XIX-XX din România, fiind prima organizaţie de profil înscrisă oficial.
Potrivit informațiilor furnizate de ATM, această asociație a fost decorată:
- de către Preşedintele României cu Medalia Comemorativă “Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului”
- de către Casa Regală a României cu Medalia Regală pentru Loialitate
- de către Şeful Statului Major al Apărării cu Emblema de Onoare
- de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române cu Medalia Omagială „Anul Comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri 1918-2018
Detașamentul Asociației Tradiția Militară a participat la nenumărate manifestări specifice, începând din anul 2004, în România (la Parada Militară de la Arcul de Triumf din Bucureşti de Ziua Naţională, 1 Decembrie, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, la Palatul Elisabeta, la Castelul Peleş, la Crucea Eroilor, Carei, Mărăşeşti, Mărăşti, Oituz, Năsăud, Oradea, Târgu Mureş, Iaşi, Târgu Jiu, Constanţa, etc.), în Republica Moldova, dar şi în alte 10 ţări: Anglia, Franţa, Italia, Germania, Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina şi Rusia, la Odesa, Sevastopol, Stalingrad (Volgograd).
ATM folosește uniforme de epocă ”riguros conforme celor originale”, în baza unei minuţioase consultări a arhivelor.
Tot echipamentul şi replicile de armament au fost procurate pe cheltuială proprie, iar o parte din echipament este formată din piese autentice.
Detașamentul Asociației Tradiția Militară face aproape săptămânal stagii de instrucţie militară, de front şi tactică, conform regulamentelor şi uzanţelor din timpul epocilor evocate, după 7 regulamente diferite, aşa încât evoluţiie sale să constituie o reprezentare fidelă a istoriei militare.