VIDEO Cum trebuie să arate un adăpost anti-dezastru. Multe blocuri noi au parcări și boxe, în loc de buncăre
Toate clădirile de peste patru etaje ridicate după 2004 ar trebui să aibă, din construcție, adăposturi pentru protecția civilă, cu uși ermetice presurizate, sisteme de filtrare a aerului și guri de evacuare.
În realitate însă, în multe cazuri, protecția locatarilor în caz de dezastru rămâne doar pe hârtie. Numeroase astfel de adăposturi sunt transformate în locuri de parcare – vândute bineînțeles proprietarilor -, în boxe de depozitare sau chiar în garsoniere “cu vedere” la subsol.
Cum trebuie să arate un astfel de adăpost, construit după toate normele legale, vedeți în imaginile de mai sus, filmate de corespondentul Știrilor PRO TV Larisa Antal.
Cristian Bocșe, dezvoltator imobiliar: E important ca ușile să fie presurizate, pentru că în timpul evenimentului care s-ar produce, avem nevoie de o suprapresiune.(...) Ele închid și ermetizează zona de adăpost.
Cel mai important element a unui buncăr este o instalație mecanică de ventilație, care filtrează aerul de afară atât de impurități, cât și de agenți patogeni sau eventuale emisii radioactive.
Cristian Bocșe: Avem deasupra noastră patru plăci (de beton-n.r.), iar pereții sunt de 60 de centimetri grosime. (…) Un perete normal are undeva pe la 35 de centimetri grosime. Iar aici avem doar beton
Cine verifică starea în care se află adăposturile, și ce amenzi riscă cei care încalcă legea, aflați într-un material pe această temă, la Știrile de la ora 19.