Victor Ponta: Sper ca Iohannis va avea succes cu dosarul Schengen, vorbeste limba care trebuie
Romania este pregatita sa adere la zona europeana de liber schimb Schengen, a declarat miercuri Victor Ponta.
Premierul Romaniei si-a exprimat speranta ca presedintele ales Klaus Iohannis, de etnie germana, va avea mai mult succes cu acest dosar, pentru ca "vorbeste limba care trebuie", relateaza AFP, potrivit Mediafax.
"Nu mi-am schimbat opinia si este de asemenea parerea majoritatii liderilor europeni: Romania este pregatita sa adere la zona Schengen" si este in masura sa asigure securitatea frontierelor, a declarat seful Guvernului social-democrat, intr-o intalnire cu trei agentii de presa internationale.
"Dar va fi o decizie politica 100% si sper ca domnul Iohannis va avea mai mult succes" decat predecesorul sau, conservatorul Traian Basescu, pentru a-si convinge omologii, avand in vedere ca "vorbeste limba care trebuie", a glumit el.
Klaus Iohannis, care se exprima bine atat in limba romana, cat si in germana, s-a impus in mod surprinzator in fata lui Ponta, la alegerile prezidentiale din noiembrie. Fostul primar al orasului Sibiu a primit sprijinul cancelarului german Angela Merkel.
Membra a Uniunii Europene din 2007, Romania asteapta sa adere la Schengen din 2011, ca si Bulgaria, tara cea mai saraca din familia europeana, dar fara succes.
Unele state, precum Olanda, apreciaza ca trebuie sa faca mai multe progrese in lupta impotriva coruptiei si in securizarea frontierelor. Franta si-a exprimat de asemenea reticenta.
Justitia romana - contrar celei bulgare - a inregistrat progrese considerabile in ultimii doi ani, mergand pana la incarcerarea unui fost premier gasit vinovat de coruptie. Aceste progrese au fost salutate de UE, precizeaza AFP, potrivit Mediafax.
Victor Ponta a reiterat dorinta Romaniei de a adera la zona euro in 2019. tara "indeplineste - daca nu ma insel - cele cinci criterii de admitere", in special in materie bugetara, a subliniat el.
"Dar in ceea ce priveste criteriile reale, nu suntem in masura sa rezistam concurentei din zona euro", a recunoscut premierul, subliniind nevoia imperativa de a ameliora investitiile si infrastructura tarii.
Ponta: Romania sa ceara acces la intregul raport al Senatului SUA privind CIA
Guvernul roman va furniza toate informatiile de care dispune referitor la presupusa existenta a unui centru de detentie al CIA in tara, a anuntat miercuri premierul Victor Ponta, care considera ca Romania ar trebui sa ceara acces la intregul raport al Senatului SUA pe aceasta tema, relateaza AFP, potrivit Mediafax.
"Avem datoria de a informa opinia publica despre tot ce cunoastem" in legatura cu acest dosar, a declarat Ponta intr-o intalnire cu trei agentii de presa straine.
Conform premierului, presedintele ales Klaus Iohannis va trebui sa convoace o reuniune a Consiliului Suprem de Aparare a tarii pentru a cere acces la intregul raport al Senatului american privind CIA, asa cum intentioneaza sa faca Polonia.
"De cand am preluat functia de prim-ministru (in 2012-n.r.), nu am avut niciodata acces la informatii care sa confirme" existenta unor asemenea inchisori in Romania, a subliniat el.
"Dar Guvernul este absolut deschis" si pregatit "sa furnizeze toate informatiile pe care le putem gasi in arhive, fie la Parchetul General, fie la Parlament sau la presa, pentru a sti" daca acuzatiile care vizeaza Romania sunt adevarate sau nu, a adaugat Ponta.
El a amintit ca o ancheta a Parchetului General din Romania este in curs.
Parchetul a confirmat marti pentru AFP ca efectueaza o ancheta "in urma unei plangeri depuse de Abd al-Rahim al-Nashiri", dar a refuzat sa ofere alte detalii.
Numele lui al-Nashiri figureaza, alaturi de cele ale altor trei "combatanti inamici" detinuti in prezent la Guantanamo, in raportul Senatului american privind interogatoriile violente ale unor presupusi membri al-Qaida.
Ministerul roman al Afacerilor Externe a precizat marti ca autoritatile romane nu detin probe referitoare la centre de detentie ale CIA sau actiuni de privare de libertate intreprinse de Agentie pe teritoriul national, dar nu pot ignora "alegatiile" aduse, astfel ca manifesta disponibilitate pentru elucidarea acestora.
Potrivit raportului Senatului american, in cadrul programului secret al CIA 119 detinuti au fost capturati si inchisi in centre de detentie secrete, in alte tari care nu au fost identificate, dar care includ cel mai probabil Thailanda, Afganistan, Romania, Polonia si Lituania.
Victor Ponta: Rusia este principala amenintare la nivel regional, in principal energetic
Rusia reprezinta "principala amenintare pentru securitatea regionala", mai degraba din punct de vedere energetic decat militar, in principal din cauza dependentei tarilor de importurile de gaz rusesc, afirma premierul Victor Ponta, citat de Agentia France Presse, potrivit Mediafax.
"Continuu sa cred ca Rusia reprezinta principala amenintare pentru securitatea regionala, mai degraba din punctul de vedere al energiei decat pe plan militar", a declarat Ponta intr-un interviu pentru trei agentii de presa internationale.
"Toate tarile din regiune depind mai mult sau mai putin de importurile de gaz rusesc", a precizat Ponta.
Chiar daca Romania importa de la Gazprom doar aproximativ 15-20% din consumul de gaz necesar pentru perioada de iarna, cred ca "cea mai buna solutie pentru toti" ar fi constituirea "Uniunii Europene a energiei", a afirmat Ponta. Actualul presedinte al Consiliului European, Donald Tusk, pledeaza pentru acest proiect.
Ponta a subliniat ca Bucurestiul trebuie sa ia o decizie in privinta exploatarii gazelor de sist. "Parlamentul trebuie sa adopte o lege care sa spuna clar daca autorizeaza (exploatarea gazelor de sist - n.red.), si in ce conditii, sau daca interzice exploatarea", a declarat Ponta, apreciind ca decizia trebuie asumata atat de majoritatea parlamentara, cat si de opozitie.
Chevron a efectuat prospectii in nord-estul Romaniei, iar rezultatele, care vor stabili daca exista resurse de gaze de sist, "sunt in curs de analizare", a comunicat pentru AFP compania americana, care s-a confruntat cu proteste in special in zona Pungesti (Vaslui).
"Nicio activitate economica nu ar trebui sa se desfasoare intr-un mediu social ostil", a subliniat Ponta, sugerand ca Romania ar trebui sa se concentreze pe exploatarea zacamintelor de gaz de sist din platoul Marii Negre, unde, potrivit AFP, exista zone aflate in concesiunea ExxonMobil (SUA) si OMV Petrom (Austria).
Cele doua companii au anuntat in anul 2012 ca au descoperit in aceasta zona un zacamant reprezentand de opt ori productia anuala a Romaniei, adica intre 42 si 84 de miliarde metri cubi de gaz.
Potrivit lui Ponta, una dintre prioritatile Romaniei va fi construirea unui gazoduct pentru transportarea acestui gaz spre reteaua nationala, un proiect estimat la peste un miliard de euro.