Vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, şi-ar fi plagiat teza de doctorat, coordonată de Tudorel Toader. Olaru: ”Eu am scris-o”

15-01-2018 14:24


Acuzaţii grave planează asupra vicepreşedintelui CSM, Codruţ Olaru, bănuit că ar fi copiat teza de doctorat.

Pe de altă parte, doctoratul a fost coordonat chiar de ministrul justiţiei, Tudorel Toader, decanul Facultăţii de Drept din Iaşi, la acea oră, şi judecător CCR. Consiliul Naţional de Atestare a Certificatelor Universitare ar trebui să facă o anchetă, dar până acum nu s-a depus, nicio sesizare. Dacă va fi găsit vinovat, Codruţ Olaru ar putea rămâne fără titlul de doctor.

Fost şef al DIICOT şi actual vicepreşedinte al CSM, procurorul Codruţ Olaru a devenit doctor în drept în 2013 când era adjunct al procurorului general al României. Teza sa, intitulată "Particularitățile criminalității organizate în România", a fost prezentată în faţa unei comisii de la Universitatea Ioan Cuza din Iaşi. Acolo, atât Olaru cât şi actualul ministru al justiţiei Tudorel Toader au declarat că lucrarea este originală. Este un plagiat, acuza jurnalista Emilia Şercan după ce a studiat lucrarea de 250 de pagini.

De exemplu, paginile 16 și 17 par a fi copiate din volumul "Criminalitatea organizată și spălarea banilor", scris de procurorul Gheorghe Mocuța. Vicepreşedintele CSM ar fi copiat până şi notele de subsol.

În capitolul 2, la Efectele globalizării asupra criminalităţii organizate, textul este aproape identic cu cel din cartea scrisă de Ștefan Ciochinaru, "România și SUA, de la Războiul rece la coaliția antiteroristă". Singura diferenţa este că numele cercetătorilor menționați de Ciochinaru au fost eliminate.

Alte 6 pagini ar fi fost copiate cuvânt cu cuvânt din volumul "Criminalitatea organizată în domeniul afacerilor", semnat de fostul chestor de Poliție Costică Voicu, publicat în 2006. Iar exemplele continuă.

Codruţ Olaru susţine că a lucrat timp de 5 ani la această lucrare de doctorat. Într-un punct de vedere transmis, acesta spune că "strict raportat la potenţialele similitudini cu alte lucrări, arată faptul că deşi la momentul susţinerii lucrării nu exista o obligaţie în acest sens, am procedat la verificarea tezei prin utilizarea unor softuri anti-plagiat rezultatul fiind nesemnificativ."

Vicepreşedintele CSM afirmă şi că dezvăluirile făcute ar fi incorecte şi incomplete.

Tudorel Toader nu a putut fi contactat ca să comenteze acuzaţiile.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO