Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, plasat in arest la domiciliu. Avocat: "A primit cu bucurie vestea"

×
Codul embed a fost copiat

Procurorii anticoruptie starnesc un tsunami la Bucuresti. Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost plasat in arest la domiciliu, iar acesta a declarat ca isi va da demisia din functie.

Instanta suprema a decis ca Bogdan Olteanu sa stea in arest la domiciliu, respingand cererea procurorilor DNA de arestare preventiva a viceguvernatorului BNR, in dosarul in care este acuzat ca a primit un milion de euro si sprijin electoral de la Sorin Ovidiu Vintu, in schimbul unor demersuri la membri ai Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu, in 2008, in functia de guvernator al Deltei Dunarii, potrivit News.ro.

In urma deciziei de vineri a instantei, Bogdan Olteanu va fi scos din Arestul Politiei Capitalei, unde este din noaptea de joi spre vineri, cand a fost retinut pentru 24 de ore, si dus la locuinta sa, unde va sta in arest, avand mai multe interdictii pe care trebuie sa le respecte.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu este definitiva, putand fi contestata atat de procurorii DNA, care vor ca Bogdan Olteanu sa fie arestat preventiv, pentru trafic de influenta, cat si de viceguvernatorul BNR, care respinge acuzatiile procurorilor si vrea sa fie cercetat in libertate.

Reactia avocatului lui Bogdan Olteanu

Citește și
cover prima sov tariceanu mihaiu olteanu
Sorin Ovidiu Vintu, protagonistul unui dosar urias de coruptie. In 2008 i-ar fi dat un milion de euro lui Tariceanu
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Avocat: Bogdan Olteanu a primit cu bucurie decizia de plasare in arest la domiciliu. Cel mult controlul judiciar se impunea

Avocatul lui Bogdan Olteanu a declarat ca acesta a primit ”cu bucurie” decizia instantei supreme de plasare a sa in arest la domiciliu, adaugand ca nu ”prieteniile cu mogulii” au determinat situatia in care se afla Olteanu, ci ”o anumita conjunctura”.

Avocatul Florin Durgheu a spus ca a contestat deja decizia instantei supreme de plasare in arest la domiciliu a viceguvernatorului BNR.

”Cel mult controlul judiciar se impunea”, a adaugat avocatul, care a precizat ca aceasta ar fi fost masura maxima preventiva raportat la ceea ce este in dosar.

Intrebat cum a primit vestea Bogdan Olteanu, aparatorul a raspuns: ”Cu bucurie”.

”In situatia in care esti arestat preventiv si primesti o astfel de situatie nu au cum sa nu fii fericit”, a mai spus el, precizand ca Olteanu va fi dus la locuinta sa.

”Un om care in mod surprinzator este luat, este retinut, isi petrece o noapte in arest preventiv in conditiile in care nu intelege de ce i se intampla acest lucru, va dati seama ca n-are cum sa fie decat bulversat emotional, fizic, psihic, pentru ca nu se astepta la acest lucru. Este un om instruit, un om extrem de educat, inteligent si va dati seama ca trezindu-se brusc in cateva secunde in arest preventiv n-are cum sa fie foarte multumit sau foarte linistit”, a mai spus avocatul.

El a spus ca nu ”prieteniile cu mogulii” au determinat situatia in care se afla Olteanu, ci ”o anumita conjunctura”.

”Faptul ca se face o asociere toxica intre aceste doua persoane (n.r. - Bogdan Olteanu si Sorin Ovidiu Vantu) este total eronat pentru ca, daca aceasta asociere si relatie ar fi doar cu acest mogul, atunci ati avea dreptate. El s-a intalnit cu toate persoanele implicate in presa, cu toate persoanele care contau efectiv pe scena politica, lucru pe care l-a declarat din start, niciodata nu a negat ca s-a intalnit cu acea persoana sau cu altele”, a mai spus avocatul Durgheru.

El a precizat ca Olteanu a spus ”in ultimul cuvant ca este foarte jenat de situatia in care se afla pentru ca nu s-a asteptat vreodata la o astfel de situatie”.

”Acuzatia ca o persoana a incasat suma x la momentul y e o acuzatie concreta. Parchetul trebuie sa dovedeasca. Pana se va dovedi calea este foarte lunga. Pledoaria mea este aceea de a combate referatul”, a mai afirmat aparatorul.

Faptele de care este acuzat Bogdan Olteanu 

Olteanu este acuzat de trafic de influenta dupa ce ar fi primit un milion de euro - sau chiar doua, daca luam in considerare declaratia celui care a dat banii, Sorin Ovidiu Vantu - ca sa intervina pentru numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

Olteanu s-a declarat nevinovat. El a confirmat ca l-a sustinut pe Mihaiu in fata fostului premier Calin Popescu Tariceanu, insa din convingere ... NU din interese materiale.

Bogdan Olteanu a fost adus la Inalta Curte de Casatie si Justitie vineri, la ora 15.

Viceguvernatorul BNR este acuzat de trafic de influenta alaturi de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. Procurorii sustin ca in iulie 2008, Bogdan Olteanu s-a intalnit la baza Lebada din localitatea Crisan, in Delta Dunarii, cu omul de afaceri. De altfel intr-o discutie telefonica, aflata la dosar un denuntator ii explica lui Vantu:

"Il astept eu si dupa aceea se intoarce cu avionul ca e tare grabit. Stii? Face asta special, deci vine chiar din Bucuresti, şi face numai pentru... să ne vedem. M-ai înţeles."

Atat de grabit ar fi fost Bogdan Olteanu, incat a mers cu un elicopter pus la dispozitie de Vantu pana in Delta. Acolo, potrivit procurorilor, cei doi au discutat despre numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei si tot acolo, sustin anchetatorii, Olteanu ar fi cerut 1 milion de euro ca sa puna o vorba buna.

Pe 28 iulie, Bogdan Olteanu a negat ca ar fi un apropiat al lui Vantu: "L-am cunoscut pe domnul Vantu. Nu am avut o relatie amicala, ne-am intalnit in unele imprejurari publice, as zice mai curand."

Initial, Bogdan Olteanu a negat ca ar fi purtat vreo negociere cu Vintu pe tema Mihaiu. A dat insa cartile pe fata cand i-au fost aratate fotografii cu el coborand din elicopter acasa la Vintu in delta. In biroul anchetatorilor, Olteanu a admis ca l-a sustinut pe Mihaiu in fata lui Calin Popescu Tariceanu, dar a mentionat ca a facut-o din convingere, dezinteresat. Joi, acelasi Olteanu ne-a declarat:

Reporter: "Ati facut vreodata vreun demers in favoarea si la cererea domnului Vantu la nivelul guvernului?"
Bogdan Olteanu: "Nu, nici vorba de asa ceva."

Mai vorbaret a fost Sorin Ovidiu Vantu, care ar fi sustinut ca Olteanu i-a cerut chiar doua milioane de euro. Omul de afaceri ar fi declarat ca jumatate din bani mergeau mai departe, pentru a influenta numirea lui Mihaiu, iar jumatate i-ar fi ramas in buzunar lui Bogdan Olteanu.

Pentru procurori insa, confirmarea presupusei interventii a venit in doua randuri. O data, Bogdan Olteanu a declarat pe un post de televiziune, cu doua zile inainte ca Liviu Mihaiu sa fie numit oficial, ca acesta este noul guvernator al Deltei. Anuntul a fost considerat un mesaj pentru Vantu. Iar a doua oara, numirea in sine a fostului jurnalist.

Anchetatorii au stabilit ca banii au fost transferati din contul unei societati din Cipru in cele ale unei firme americane, care avea un cont deschis in Bulgaria. De acolo au fost extrasi, in trei transe, de intermediarii care mai apoi i-au adus la Bucuresti.

Unul dintre apropiatii lui SOV care au facut denunturi sustine ca in repetate randuri i-a adus lui Olteanu sacose cu bani chiar in sediul central al PNL. Olteanu ar fi primit si consultanta pentru campania electorala din 2008 de la o firma pe care, sustin anchetatorii, Olteanu nu a platit-o niciodata.

Ce ar fi avut de castigat Sorin Ovidiu Vantu din numirea lui Liviu Mihaiu a fost speculat intens de presa. De la dezvoltarea unor zone turistice exclusiviste pe care sa le detina in Delta, pana la obtinerea cu usurinta a unor avize de instalare a unor benzinarii plutitoare pe doua brate ale Dunarii pentru alimentarea barcilor cu motor.

Conform unor articole aparute in Adevarul si in Evenimentul Zilei, Liviu Mihaiu a dat avizele pentru benzinariile plutitoare la doar o saptamana dupa ce a fost numit guvernator. Mihaiu a declarat ca a actionat corect si ca nu stia ca firma PSV care a facut cererea ii apartinea lui Vantu.

DNA: Olteanu a primit 1 milion de euro si sprijin electoral

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu este acuzat de procurorii DNA ca, in perioada iulie - noiembrie 2008, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, a solicitat si primit de la un om de afaceri suma de 1 milion de euro si sprijin electoral in schimbul numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunarii, banii fiind remisi la sediul unui partid politic.

"In perioada iulie - noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, a solicitat si primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro si sprijin electoral, constand in servicii de marketing si consultanta, in schimbul efectuarii de demersuri pe langa membrii Guvernului Romaniei pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunarii.

Banii au fost remisi de catre omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic. Ulterior, ca urmare a diligentelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectiva a fost numita la data de 18 septembrie 2008 in functia de guvernator al Deltei Dunarii. In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane", spun procurorii DNA.

BNR a emis un comunicat de presa in care isi exprima pozitia dupa retinerea viceguvernatorului:

"In legatura cu retinerea domnului Bogdan Olteanu, Banca Nationala a Romaniei precizeaza ca ancheta Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, vizeaza activitatea acestuia desfasurata inainte de incredintarea de catre Parlament a mandatului de viceguvernator al BNR, conform comunicatului publicat de DNA."

BNR mentioneaza ca activitatea institutiei se desfasoara normal, atributiile domnului viceguvernator urmand a fi preluate conform procedurilor interne in vigoare de catre ceilalti membri ai conducerii executive".

Bogdan Olteanu a fost retinut pentru trafic de influenta in acelasi dosar in care Sorin Ovidiu Vintu a fost audiat joi. Asta, desi cu cateva ore inainte de inceperea audierilor, Olteanu sustinea sus si tare ca nu are nicio legatura cu numirea in functia de guvernator al Deltei Dunarii a lui Liviu Mihaiu.

Potrivit unor surse, in timpul audierilor, viceguvernatorul BNR ar fi recunoscut totusi ca a discutat cu Sorin Ovidiu Vintu in privinta numirii guvernatorului Deltei Dunarii, in 2008, insa a negat faptul ca ar fi primit vreun ban.

Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR: "L-am cunoscut pe domnul Vantu. Nu am avut o relatie amicala, ne-am intalnit in unele imprejurari publice, as zice, mai curand. Am avut o relatie amicala mai curand cu domnul Mihaiu, o spun cat se poate de deschis, dar nu avea legaturi financiare."

Potrivit news.ro, suma, aproximativ 2 milioane de euro cash, ar fi ajuns printr-un intermediar de la Vintu, la Olteanu, care a pastrat un milion. Restul de bani ar fi ajuns mai apoi la Calin Popescu Tariceanu, aflat la momentul respectiv in fruntea executivului.

La momentul respectiv, Olteanu ocupa functia de presedinte al Camerei Deputatilor si, fiind si finul lui Tariceanu, Vantu l-ar fi rugat sa puna o vorba buna.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Ce scrie presa straina despre retinerea lui Olteanu. Reuters aminteste ca Romania este in topul celor mai corupte tari din UE
Ce scrie presa straina despre retinerea lui Olteanu. Reuters aminteste ca Romania este in topul celor mai corupte tari din UE

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au retinut joi noaptea pe viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, acuzat ca ar fi solicitat si primit in urma cu opt ani un milion de euro de la un om de afaceri, in timpul activitatii sale parlamentare.

Sorin Ovidiu Vintu, protagonistul unui dosar urias de coruptie. In 2008 i-ar fi dat un milion de euro lui Tariceanu
Sorin Ovidiu Vintu, protagonistul unui dosar urias de coruptie. In 2008 i-ar fi dat un milion de euro lui Tariceanu

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost dus sub escorta la Directia Nationala Anticoruptie, intr-un dosar cu ramificatii la cel mai inalt nivel al politicii.

Sorin Ovidiu Vintu, condamnat la 6 ani si 2 luni de inchisoare cu executare. Cat ar putea executa din pedeapsa
Sorin Ovidiu Vintu, condamnat la 6 ani si 2 luni de inchisoare cu executare. Cat ar putea executa din pedeapsa

Sorin Ovidiu Vintu se intoarce la inchisoare pentru a treia oara. Controversatul om de afaceri a fost condamnat vineri definitiv la 6 ani si doua luni de inchisoare cu executare in dosarul devalizarii companiei Petromservice.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.