Ce scrie presa straina despre retinerea lui Olteanu. Reuters aminteste ca Romania este in topul celor mai corupte tari din UE


Ultimul update: Luni 01 August 2016 07:24
Data publicarii: Vineri 29 Iulie 2016 14:59
Categorie: Stiri externe
bogdan olteanu

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au retinut joi noaptea pe viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, acuzat ca ar fi solicitat si primit in urma cu opt ani un milion de euro de la un om de afaceri, in timpul activitatii sale parlamentare.

Acesta este primul dosar de coruptie care vizeaza BNR, in timp ce presa internationala aminteste ca Romania ramane unul dintre cele mai corupte state, iar Bruxelles-ul supravegheaza indeaproape evolutia justitiei romanesti.

Reuters aminteste ca retinerea lui Olteanu, care este unul dintre cei noua membri ai Consiliului de Administratie BNR din 2009, nu va avea niciun efect asupra elaborarii de politcii monetare. BNR a mentinut dobanda de politica monetara, la care imprumuta bancile ce au nevoie de finantare pe termen scurt, la nivelul minim istoric de 1,75% din mai 2015. Urmatoarea sedinta este programata la 4 august, insa Olteanu va lipsi de la luarea acestei decizii.

Inlocuirea lui Olteanu din Consiliul de Administratie al BNR poate fi dezbatuta doar de catre parlamentari, dupa reluarea sesiunii legislative.

De asemenea, Reuters scrie ca Romania este considerata unul dintre cele mai corupte state membre. Bruxelles pastreaza sistemul juridic romanesc sub monitorizare speciala, desi au fost laudate eforturile procurorilor si magistratilor pentru a elimina coruptia.

Intre timp, AFP a mentionat retinerea lui Bogdan Olteanu pentru primirea unei mite uriase de 1 milion de euro.

Instanta va decide daca aproba arestarea preventiva a viceguvernatorului pentru o perioada de 30 de zile.

Jurnalistii de la Bloomberg scriu despre arestarea planurile lui Bogdan Olteanu de a se retrage din Consiliul de Administratie al BNR, dupa ce a fost retinut intr-un dosar de coruptie. De asemenea, aceleasi eforturi ale procurorilor anticoruptie au dus pana acum la demisia fostului prim-ministru, acuzat de trafic de influenta.

BNR a clarificat faptul ca viceguvernatorul este investigat pentru fapte comise inainte de a deveni un membru al Consiliului de Administratie.

Bloomberg mentioneaza ca Bogdan Olteanu nu a facut inca niciun comentariu cu privire la acuzatiile care i se aduc, in timp ce atributiile sale vor fi impartite de ceilalti opt membri ai Consiliului de Administratie al BNR.
 

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO