Viața lui Vincent van Gogh. Curiozități despre unul dintre cei mai mari pictori din toate timpurile

Van Gogh Autoportret
Shutterstock

Vincent van Gogh este considerat unul dintre cei mai mari pictori din toate timpurile. Deși a lucrat doar zece ani, van Gogh a reușit să realizeze 2.000 de opere de artă, 900 de picturi și 1.100 de desene și schițe.

Vincent Van Gogh a impresionat lumea cu picturi precum „Noaptea înstelată” sau „Floarea soarelui” și a influențat prin opera sa, arta secolului XIX-lea.

Viața lui Vincent van Gogh

Vincent van Gogh, pe numele lui întreg, Vincent Willem van Gogh s-a născut pe 30 martie 1853 în Zundert, Olanda într-o familie de pictori și negustori de artă, tatăl său fiind pastor protestant și mama sa având înclinații spre pictură.

Vincent era cel mai mic dintre copiii familiei van Gogh, el având alți cinci frați, Anna Cornelia, Theo, Elisabeth Huberta, Wilhelmine Jacoba și Cornelis Vincent.

Vincent se înțelegea cel mai bine cu Theo, care a crezut în el și în pasiunea lui pentru artă, susținând-ul moral și financiar.

Citește și
Suspectul furturilor a două tablouri de Van Gogh și hals, prins în Olanda. Jafurile s-au produs în lockdown
Suspectul furturilor a două tablouri de Van Gogh și Hals, prins în Olanda. Jafurile s-au produs în lockdown
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Însă cei doi s-au apropiat și mai mult când Vincent a intrat în lumea artei și Theo a suportat toate cheltuielile privind locuința, mâncare, băutură și toate ustensilele necesare pentru pictură.

Mai mult decât atât, când Vincent a început să aibă probleme neurologice, Theo a plătit spitalizarea și tratamentele necesare, și pe lângă asta, s-a ocupat să-i vândă picturile.

Până să aibă nevoie de tratament de specialitate, Vincent era un tânăr foarte liniștit căruia îi plăcea să meargă în natură și să admire peisajele, de aici inspirându-se pentru lucrarea „Floarea soarelui”, o pictură realizată la Paris în 1887.

Van gogh floarea soarelui

La vârsta de 16 ani, Vincent a fost ucenic la galeria de artă Goupil and Co, de la Haga, la care unchiul său era partener.

Între anii 1873 și 1875, Vincent a lucrat pentru galeria de artă din Londra, iar din 1875 și până în luna aprilie a anului 1876 a lucrat la galeria de artă din Paris.

Anii petrecuți în lumea artei i-au trezit lui Vincent spiritul artistic care a început să dezvolte o pasiune pentru lucrările lui Rembrandt, Frans Hals și pentru alți artiști consacrați din secolul al XVII-lea.

Însă lucrările celor doi contemporani Jean-François Millet și Camille Corot au avut o influență majoră în ceea ce privește dezvoltarea simțului artistic al lui Gogh.

În 1877, Vincent a mers la Amsterdam, la unchiul său, pentru a studia teologia, însă a picat examenele. În 1878 a mers la Bruxelles, unde a urmat un curs de trei luni pentru a se face predicator. A picat și de această dată examenele și în următoarea perioadă a devenit misionar. 

Între anii 1878-1880, Vicent a locuit la Borinage, o regiune minieră, unde a dus o viață de misionar.

Pentru a locui la Borinage, tatăl său a suportat costurile cu chiria. Însă, Vincent nu a avut noroc nici de data asta, pentru că a contestat scrierile din Biblie, motiv pentru care a intrat în conflict cu autoritățile.

După scandalul iscat, Vincent a fost obligat să renunțe la munca de predicator și a hotărât să se mute într-o colibă, unde a trăit în sărăcie, hrănindu-se doar cu apă și pâine.

Căsătoria cu Clasina Maria Hoornik

În 1882, Vincent se îndrăgostește de Clasina Maria Hoornik, o prostituată mai în vârstă decât el, care era însărcinată și mamă a unei fetițe.

La început, femeia i-a fost model, dar ulterior a decis să se căsătorească cu ea.

Odată cu nașterea copilului, familia trece prin perioade grele din punct de vedere financiar, iar singuri bani pe care îi aveau erau cei dați de Theo.

În 1883, traiul devenise destul de greu și la rugămințile lui Theo, Vincent decide să o părăsească pe Clasina Maria Hoornik și să se dedice complet artei.

În martie 1885, tatăl lui Vincent moare, iar în 1886, Vincent se înscrie la Școala de Arte Frumoase și se dedică studiului.

Vincent nu reușește să ia examenele, iar cariera sa era compromisă și decide să se mute la Paris, unde credea că este locul potrivit pentru un pictor.

În perioada 1886 - 1887, Vincent s-a dedicat complet artei și a început să-și construiască un nume, reușind să realizeze 230 de tablouri.

La sfârșitul anului 1888, relația dintre Vincent și Theo devine din ce în ce mai tensionată, iar Vincent își schimbă radical comportamentul și decide să se mute în Arles, un oraș din sudul Franței.

Van Gogh Terasa Arles

Despre Vincent, fratele său spunea: „Viața alături de Vincent este insuportabilă. Nimeni nu poate să vină la mine acasă pentru că Vincent nu face decât să se certe cu toți”.

În 1888 și 1889, Vincent realizează 200 de tablouri, în care se remarcă pasiunea sa pentru culoarea galben.

În aceeași perioadă, îl cunoaște pe Paul Gauguin cu care se înțelege foarte bine, până când la un moment dat, când Vincent se enervează și ia un brici cu care încearcă să-l lovească pe Paul.

Gauguin reușește să scape și decide să-și petreacă noaptea într-un hotel. În aceeași seară, Vincent își taie lobul urechii și îl da unei dame de companie, pe nume Rachel.

Van Gogh autoportret cu urechea taiata

Problemele psihice ale lui van Gogh

După ce și-a tăiat urechea, Vincent se internează la spitalul din Arles, unde este vizitat de Theo

Vincent părăsește spitalul, însă la scurt timp, a început să aibă crize și a fost nevoit să se interneze din nou.

În martie 1889, treizeci de cetățeni din Arles semnează o petiție prin care cer ca artistul să părăsească orașul.

Van Gogh decide să facă tot posibilul pentru a se vindeca, iar la 8 mai 1889, se internează din propria inițiativă la spitalul de psihiatrie din Saint Paul de Mausole, lângă Saint Remy de Provence.

Crizele lui Vincent erau din ce în ce mai dese și mai accentuate.

În timpul unei crize, artistul a înghițit câteva culori, însă pasiunea pentru artă nu înceta și Vincent începe să picteze sub supraveghere.

În perioadele de suferință, Vincent reușește să picteze, redându-și viața în tablouri. În acele perioade, Vincent a pictat „Iriși” și „Noapte înstelată”.

Sârșitul vieții lui Vincent van Gogh

Pe 27 iulie 1890, Vincent iese pe câmp să picteze, iar soții Ravoux au declarat că l-au văzut pe artist că s-a împușcat în piept cu un pistol.

Auzind întâmplările, Theo ajunge imediat la fratele său și îi este alături în noapte de 29 iulie, atunci când Vincent și-a dat ultima suflare.

Arta lui Van Gogh a devenit uimitor de populară după moartea sa, mai ales la sfârșitul secolului al XX-lea, când opera sa s-a vândut la licitații în întreaga lume cu sume record și a fost prezentată în expoziții de succes.

Scrisorile lui van Gogh

Vincent van Gogh este cunoscut pentru lucările artistice, însă ce nu știu mulți, este că, a publicat și schițe din scrisorile sale, pe care le-a scris în trei limbi: olandeză, engleză și franceză.

Cele 652 de scrisori prin care Vincent corespondea cu Theo au fost publicate de către cumnata sa Johanna van Gogh-Bonger. 

În 1942, la New York a fost publicată o bibilografie generală a scrierilor lui Van Gogh, care mai târziu a ajuns în alte țări.

În 2020, o scrisoare semnată de Vincent van Gogh și Paul Gaugain în care îți exprimă admirația reciprocă pentru artă a fost vândută la Paris cu suma de 210.600 de euro.


 
Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Un desen de Vincent van Gogh, descoperit recent, va fi expus într-un muzeu din Amsterdam
Un desen de Vincent van Gogh, descoperit recent, va fi expus într-un muzeu din Amsterdam

Un desen care i-a fost atribuit recent lui Van Gogh va fi expus la Amsterdam.

Suspectul furturilor a două tablouri de Van Gogh și Hals, prins în Olanda. Jafurile s-au produs în lockdown
Suspectul furturilor a două tablouri de Van Gogh și Hals, prins în Olanda. Jafurile s-au produs în lockdown

Un bărbat suspectat de furtul a două tablouri celebre a fost arestat marți, în Olanda. Operele de artă nu au fost însă găsite, a comunicat poliția.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.