Hotii "strang" inaintea fermierilor recoltele bogate. Solutia agricultorilor din vestul tarii


Ultimul update: Miercuri 18 Septembrie 2013 06:50
Data publicarii: Duminica 15 Septembrie 2013 21:01
Categorie: Stiri actuale

Degeaba se mandresc fermierii cu recoltele bogate din acest an, pentru ca hotii le culeg inaintea lor. Merg noaptea pe camp si fura tot ce gasesc, de la porumb, pana la cartofi si varza.

Uneori, cei prinsi cu sacul plin sunt chiar paznicii tocmiti sa aiba grija de culturi. Din cauza lor, multi agricultori spun ca vor da faliment.

In vestul tarii, disperati de hotii care le fura porumbul, fermierii stau la panda in fiecare noapte. Au angajat si o firma de securitate, iar agentii patruleaza non-stop.

Echipe de trei oameni verifica fiecare lot de teren. Unul dintre agricultori si-a cumparat si doi caini pe care i-a dresat sa prinda hotii.

Dumitru Ciocarlan, agricultor: "Am gasit un tractor si o remorca plina cu porumb, era in lan la 3 noaptea. Facem ronduri organizate. In cazul in care avem hoti care sunt intrati in lanurile de porumb mergem cu cainii in camp si le dam drumul pana sunt scosi afara".

In localitatea Sangeorgiu de Mures sunt peste 500 de hectare de teren arabil. Ultima data au fost furate peste 2.600 de kilograme de porumb, chiar de la statia de cercetare agricola.

Ioan Oroian, directorul statiunii de cercetare: "Avem paza propie, insa nu poate sa faca fata pentru ca cei care vin la furturi vin in echipa, vin cu caruta, vin doi, patru, cinci. In conditiile in care se sustarg stiuleti din aceste variante experimentale, pentru noi e o paguba foarte mare".

In Maramures, un om de afaceri italian este disperat. In urma cu cinci ani a luat in arenda cateva hectare de pamant si s-a apucat de agricultura. Din 2010 este insa mereu in pierdere din cauza hotilor, extrem de agresivi.

Pier Paolo Meraldi, om de afaceri din Italia: "N-am putere sa intru in holda mea, ca asta ma ameninta cu furca si coasa, ca da in mine. Si stau si ma uit cum coseste si fura si n-am ce sa fac. Ma intorc in Italia, ca acolo cel putin poti lucra. Pot sa las vacile in pasune si noaptea. Aici nu s-ar putea face asa ceva".

Italianul nu e singurul pagubit. In aceeasi zona, oameni din 10 sate s-au plans ca abia mai reusesc sa adune cateva legume de pe terenurile lor. Hotii le-o iau mereu inainte.
 

Paradox romanesc: cele mai bogate recolte din ultimii 20 de ani baga in faliment agricultorii
Agri-cultura dezastrului. Cum a ajuns super productia de rosii a Romaniei sa putrezeasca pe camp
VIDEO PROTVPLUS.RO