Hotii "strang" inaintea fermierilor recoltele bogate. Solutia agricultorilor din vestul tarii
Degeaba se mandresc fermierii cu recoltele bogate din acest an, pentru ca hotii le culeg inaintea lor. Merg noaptea pe camp si fura tot ce gasesc, de la porumb, pana la cartofi si varza.
Uneori, cei prinsi cu sacul plin sunt chiar paznicii tocmiti sa aiba grija de culturi. Din cauza lor, multi agricultori spun ca vor da faliment.
In vestul tarii, disperati de hotii care le fura porumbul, fermierii stau la panda in fiecare noapte. Au angajat si o firma de securitate, iar agentii patruleaza non-stop.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Echipe de trei oameni verifica fiecare lot de teren. Unul dintre agricultori si-a cumparat si doi caini pe care i-a dresat sa prinda hotii.
Dumitru Ciocarlan, agricultor: "Am gasit un tractor si o remorca plina cu porumb, era in lan la 3 noaptea. Facem ronduri organizate. In cazul in care avem hoti care sunt intrati in lanurile de porumb mergem cu cainii in camp si le dam drumul pana sunt scosi afara".
In localitatea Sangeorgiu de Mures sunt peste 500 de hectare de teren arabil. Ultima data au fost furate peste 2.600 de kilograme de porumb, chiar de la statia de cercetare agricola.
Ioan Oroian, directorul statiunii de cercetare: "Avem paza propie, insa nu poate sa faca fata pentru ca cei care vin la furturi vin in echipa, vin cu caruta, vin doi, patru, cinci. In conditiile in care se sustarg stiuleti din aceste variante experimentale, pentru noi e o paguba foarte mare".
In Maramures, un om de afaceri italian este disperat. In urma cu cinci ani a luat in arenda cateva hectare de pamant si s-a apucat de agricultura. Din 2010 este insa mereu in pierdere din cauza hotilor, extrem de agresivi.
Pier Paolo Meraldi, om de afaceri din Italia: "N-am putere sa intru in holda mea, ca asta ma ameninta cu furca si coasa, ca da in mine. Si stau si ma uit cum coseste si fura si n-am ce sa fac. Ma intorc in Italia, ca acolo cel putin poti lucra. Pot sa las vacile in pasune si noaptea. Aici nu s-ar putea face asa ceva".
Italianul nu e singurul pagubit. In aceeasi zona, oameni din 10 sate s-au plans ca abia mai reusesc sa adune cateva legume de pe terenurile lor. Hotii le-o iau mereu inainte.