Noi reguli în cazul copiilor care călătoresc în străinătate. Ministerul de Interne a modificat legea
Veşti bune pentru romanii plecaţi în străinătate, care îşi trimit copiii în vacanţe la bunici sau care călătoresc singuri cu minorii. Nu vor mai fi obligaţi să obţină acordul de ieşire din ţară pentru copil.
Şi asta pentru că Ministerul de Interne a eliminat obligativitatea procurii notariale pentru minorii care au domiciliul în străinătate.
O bunică îşi vede nepoţii de două ori pe an, când părinţii îi trimit în vacanţă în România. La întoarcerea în Anglia însă, bunica era nevoită să obţină procura de la notar ca să poată să îi trimită pe cei mici înapoi la părinţi cu avionul.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Reporter: Cat v-a luat ca să obţineţi procura şi cât a costat?
Bunica: Păi vreo sută de lei şi destul de mult timp, iar în afară de asta am avut şi cazierul.
Iar asta înseamnă drumuri: la notar, la poliţie şi cel mai important, bani în plus pentru acte, în funcţie de notar.
Părinte: "Un document ca să dovedesc că ea este fata mea. Nu este așa de complicat, dar totuși este un drum în plus plus că de fiecare dată trebuie să plătim. Așa că, bănuiesc că data viitoare nu vom mai fi nevoiți să plătim și va fi mai ușor"
Ministerul de Interne a modificat legea, aşa că de acum înainte, românii cu domiciliul sau rezidenţă în străinătate, nu mai au nevoie de procura specială de la notar, de fiecare dată când copiii trec granița dinspre România către ţara de destinaţie.
Procedură este simplificată şi pentru cei care locuiesc în România însă pleacă singuri cu copiii în străinătate. Ei vor avea nevoie de documentul de la notar, însă acesta este valabil 3 ani, iar părinţii nu mai trebuie să specifice scopul călătoriei şi ruta.
Şi totuşi dacă un părinte vrea să revoce dreptul celuilalt de a călători în străinătate cu cel mic, o poate face oricând. Trebuie să depună o declaraţie la notar şi să o lase apoi la poliţia de frontieră.
Fabian Bădilă, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră: "După ce depune această petiţie, poliţia de frontieră în sistem de urgenţă introduce revocarea acordului în baza de frontieră şi sunt informate toate structurile poliţiei de frontieră inclusiv punctele de trecere."
În cazul copiilor însoţiţi de rude la ieşirea din ţară şi nu de unul dintre părinţi este nevoie de cazier la graniţă dar şi de copii după actele de călătorie.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!