Vești bune pentru români. Facturile la gaz ar putea să scadă foarte curând

×
Codul embed a fost copiat

După o lungă perioadă de creșteri de prețuri în domeniul energiei, vin și vești bune. Facturile la gaz ar putea scădea chiar de luna viitoare, a declarat vicepreședintele Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei.

Oficialul spune că producția internă de gaze ar putea acoperi mai mult din consumul populației, față de anul trecut, iar tarifele internaționale sunt și ele în scădere. Prin urmare, și prețul gazului din facturi ar putea fi sub cel plafonat, de 31 de bani.

Începând din primăvara anului trecut, gazele din producția internă au prețul plafonat la 150 de lei pe mwh pentru furnizori. Apoi, prețul pentru consumul casnic, a fost plafonat la 31 de bani pe kwh, adică 310 lei pe mwh, cu toate taxele incluse. Însă facturile la gaz ar putea scădea chiar de lună viitoare, sub acest plafon, spune vicepreședintele ANRE.

Zoltan Nagy, vicepreședinte ANRE: „Având în vedere că anul trecut o parte din cantitățile de gaze naturale din producția internă au fost deja contractate la un anumit preț, prețuri mai mari decât acele prețuri de 150 prevăzute în odonanță, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru producătorii de energie termică, coșul prețului de gaz a fost diferit. În acest moment, probabil că vor fi alocate cantități mult mai mari la 150 de lei. Toate aceste lucruri pot rezulta un preț sub acel 31 sau 37 de bani prevăzut în ordonanța de urgență 27.”

Cu alte cuvinte, producția internă ar putea acoperi mai mult din consumul casnic, poate chiar integral, deci la un preț mai bun. Oricum, și prețul gazului european a fost în scădere în ultima perioadă și a coborât la sub 50 de euro pe mwh, adică la jumătate față de acum un an.

Prețurile finale vor fi decise însă de producători, nu de stat, iar unul dintre furnizori a transmis deja un preț sub plafonul de 31 de bani pe kwh.

În factură, prețul gazului este doar aproximativ 60%. Restul reprezintă alte tarife și taxe, inclusiv costul de furnizare. Însă dacă scade prețul gazului, furnizorii trebuie și ei să reducă facturile.

Dana Dărăban, director ACUE: Costul de furnizare, efectiv cât își pune furnizorul, este plafonat. Dacă avem la achiziție o reducere de preț, implicit toată valoarea facturii s-ar reduce, pentru că scade ponderea prețului cu achiziția mărfii.”

În același timp, însă, ANRE ar urma să decidă luna viitoare o majorare a tarifelor de distribuție și transport atât pentru gaze, cât și pentru energie electrică. Deși acestea se ajustează în mod normal anual, în fucție de mai multe factori, inclusiv inflația, în 2022, pe fondul crizei energetice și a creșterilor mari de prețuri, tarifele de distribuție și transport au fost înghețate. Instituția nu a anunțat însă și cu cât vor crește, pentru că momentan se fac analize. În aceste condiții, rămâne de văzut cât de mult vor putea scădea facturile la gaz. Cert este însă că nu vor crește cu siguranță, pentru că prețurile plafonate, și pentru gaz, și pentru electricitate, rămân valabile până în 2025.

Citește și...
Analiză Goldman Sachs: ”Super-anul” electoral 2024 va afecta economia României
Analiză Goldman Sachs: ”Super-anul” electoral 2024 va afecta economia României

Perspectiva economică a României este pozitivă pe termen scurt, dar există riscuri pe viitor, mai ales în ”super-anul” electoral 2024, când este așteptată o creștere a deficitului bugetar, arată o notă a gigantului Goldman Sachs.

 

Teama de noi scumpiri - cea mai mare grijă care apasă pe umerii românilor. Care este cea mai de încredere instituție
Teama de noi scumpiri - cea mai mare grijă care apasă pe umerii românilor. Care este cea mai de încredere instituție

Teama de noi scumpiri. Aceasta este marea grijă care apasă pe umerii românilor, potrivit unui sondaj realizat luna aceasta de Curs, la nivel național.

Banca Centrală Europeană: Sectorul bancar
Banca Centrală Europeană: Sectorul bancar "din umbră" ar putea declanșa următoarea criză financiară

Sectorul bancar din umbră este ''punctul slab al sistemului financiar'' şi ar putea declanşa următoarea criză financiară, a avertizat vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos.

Recomandări
Premieră. SUA sunt de acord cu înființarea unui Tribunal Special care să judece ”agresiunea” Rusiei în Ucraina
Premieră. SUA sunt de acord cu înființarea unui Tribunal Special care să judece ”agresiunea” Rusiei în Ucraina

Statele Unite anunţă marţi că sunt în favoarea înfiinţării unui Tribunal Special care să judece ”agresiunea” Rusiei în Ucraina şi care să fie ”înrădăcinat în sistemul judiciar ucrainean”, relatează AFP.

 

România și Polonia vor face achiziții comune de tehnică militară. Este anunțul făcut de șefii guvernelor celor două țări
România și Polonia vor face achiziții comune de tehnică militară. Este anunțul făcut de șefii guvernelor celor două țări

România și Polonia vor face achiziții comune de tehnică militară, au anunțat șefii guvernelor celor două țări, reuniți la București. Elicoptere, muniție și sisteme de avertizare împotriva atacurilor aeriene ar putea fi pe lista de cumpărături.

Plafonarea preţurilor la RCA și Legile Educației, pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri
Plafonarea preţurilor la RCA și Legile Educației, pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri

Guvernul va discuta, în şedinţa de miercuri, proiectele de legi care vizează educaţia, dar şi plafonarea preţurilor la RCA.