Vești bune pentru fermieri. Cum ar putea fi despăgubiți din cauza secetei
Aproape 1,5 milioane de hectare de culturi sunt afectate deja de secetă. Un fenomen cu care ne-am mai confruntat, dar nu la acest nivel, spune ministrul Agriculturii care aminteşte de un episod similar petrecut în urmă cu 50-60 de ani.
Fermierii vor fi despăgubiţi, dar au fost sfătuiţi să îşi facă oricum asigurări.
Ministrul Agriculturii: "Suprafeţele consemnate calamitate se apropie sau chiar depăşesc suprafeţele raportate ca fiind însămânţate. Vreau să fac un apel pentru că vrem să îi despăgubim pe cei care sunt păgubiţi, dar datele după care calculăm trebuie să fie nişte date reale. "
Specialiştii vorbesc despre o secetă extremă care a afectat deja 1,4 milioane de hectare de culturi.
Ministrul agriculturii spune că este un fenomen instalat în această parte a Europei, care se suprapune crizei COVID-19.
Fermierii vor fi despăgubiţi, dar li s-a transmis să îşi asigure, după posibilităţi, culturile. Ministerul va suporta 70% din poliţa de asigurare.
În acelaşi timp, intenţionează să negocieze şi cu băncile, pentru că această calamitate nu intră în categoria celor care pot fi acoperite financiar.
Altfel, se aşteaptă ca până la sfârşitul lunii comisiile de constatare să raporteze exact care care sunt zonele afectate şi despre câte hectare este vorba pe fiecare judeţ - pe 15 iunie, ar trebui s aflm cum se vor face despăgubirile.
A fost gândită şi o schemă de sprijin pentru echipamente de irigare. Pentru aceasta, ministerul va suplimenta cu 10 la sută bugetul pentru infrastructura, care este în acest an de 50 de milioane de euro ca să fie irigate încă 200 de milioane de hectare până la sfârşitul anului.