Populația și companiile afectate de criza din energie și de inflație ar putea primi ajutoare din fonduri europene
Companiile și populația ar putea primi ajutoare, din fonduri europene, în contextul crizei din energie și al inflației în creștere.
Comisia Europeană a decis să dea undă verde unor noi scheme de sprijin, pentru a atenua efectele războiului din Ucraina. Pentru companii sunt anunțate granturi de până la 400.000 de euro, dar Guvernul promite ajutor și persoanelor fizice afectate de scumpiri.
Comisia Europeană a anuntat ca a relaxat regulile privind ajutoarele de stat in contextul sanctiunilor impuse Rusiei. Iar Romania a fost printre primele țări care au cerut sa fie sprijinite dupa izbucnirea razboiului in Ucraina.
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: "Se pot acorda granturi de la 35.000 euro până la 400.000 euro per companie, în funcţie şi de specific şi de sectorul în care îşi desfăşoară activitatea care să susţină capitalul de lucru, lichiditatea şi depăşirea acestei situaţii economice complicate în care ne aflăm".
Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, spune intr-un mesaj pe Twitter că: "Acest nou cadru temporar de criză ne permite să atenuăm impactul asupra economiei Uniunii Europene".
Potrivit Comisiei Europene, firmele din agricultură, pisicultură și acvacultură vor putea beneficia de ajutoare de până la 35.000 de euro. Restul companiilor, afectate de criză și ele, vor putea primi sume de până la 400.000 de euro.
În total, sunt miliarde de euro în joc, pentru ca se poate ajunge și la ajutoare de 50 de milioane de euro pentru companiile din industria aluminiului sau al altor metale, de care este mare nevoie în contextul invaziei Ucrainei.
Autoritățile discută și varianta ca o parte din banii europeni să fie dați populației sub formă de vouchere, în special celor cu venituri reduse. Ministrul finantelor a fost intrebat cum i-a afectat inflatia cheltuielile de familie.
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: "10.000 de lei, pentru că am și rate... N-am mai mers la teatru".
Potrivit datele oficiale, șefului de la finanțe îi mai rămân pe lună în jur de 2.700 de lei.
Discuțiile au loc în contextul în care este analizată și varianta unui ajutor pentru firme din anumite domenii, ca transporturile, afectate de scumpirea carburanților. Nu sunt excluse și ajutoare pentru firmele care vor avea probleme în a-și achita împrumuturile luate de la bancă.
Deocamdată, toate aceste măsuri nu sunt încă puse la punct, dar Guvernul vrea ca primii bani, din fonduri europene, să ajungă la beneficiari până la vară.