Veste bună pentru cei care vor zbura de la Timişoara sau Cluj. S-au scos restricţiile pentru lichidele în recipiente mari
E sezonul vacanţelor și toată lumea abia așteaptă să plece la drum. Avem o veste bună pentru cei care vor zbura de la Timişoara sau Cluj.
Cele două aeroporturi au investit în sisteme avansate de securitate. Acolo călătorii nu mai au restricţii pentru lichidele în recipiente mari, iar aparatele electronice nu mai trebuie scoase din bagaj pentru control. Asta face ca timpul de așteptare să fie mai mic.
Şamponul, crema de protecţie solară sau gelul de duş nu mai trebuie puse în recipiente mici, de maximum 100 de mililitri. Iar controlul de securitate se face mai rapid datorită acestui sistemul de scanare cu viteză de procesare foarte mare care a costat peste 8 milioane de euro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Daniel Stamatovici - director Aeroportul Internațional „Traian Vuia” Timișoara: "Au capacitatea de a întoarce bagajul 3D, îl poate verifica din toate părțile și numărul bagajelor ce trebuie verificate manual este mai mic, totul conduce la o procesare mai mică și mai temeinică a conținutului bagajelor".
Practic sistemul identifică automat dacă un bagaj conține substanțe periculoase și îl direcţionează într-un compartiment special, unde este verificat de Serviciul Român de Informații. Mădălin Bunoiu este profesor universitar și călătorește cu avionul de câteva ori pe lună. A observat că odată cu implementarea acestui sistem au dispărut cozile cu care se obișnuise.
Mădălin Bunoiu - Profesor Universitar/pasager: "Genul acesta de restricții te încurcă adesea pentru că mai uiți ba o sticlă cu apă, ba un recipient".
Şi aeroportul din Cluj foloseşte de mai multă vreme astfel de sisteme de scanare.
David Ciceo – director Aeroport Internațional "Avram Iancu" Cluj-Napoca: "Pentru prima oară în istoria aeroportului vom depăși 3 milioane de pasageri. Vom avea destinaţii turistice care urmează să înceapă în Turcia, Tunisia, în Egipt, în Italia, în Spania."
Şi Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti a precizat, pentru PRO TV, că a început procedura de achiziţie a unor asemenea echipamente de securitate. De altfel, aceasta este tendința la nivel european. Asociația Aeroporturilor din Spania a anunțat că cele din Madrid-Barajas și Barcelona-El Prat vor implementa şi ele un astfel de sistem avansat.