Schimbari in examenul pentru carnetul de conducere. Ce vor fi obligate sa faca toate scolile auto
Surprize pentru viitorii soferi. Ministerul Transporturilor obliga scolile auto sa-si instaleze camere video pe masini, pentru a inregistra desfasurarea examenelor.
Cei care cred ca au fost respinsi fara temei vor putea contesta decizia, cu probe video. Unii elevi se bucura de aceasta posibilitate, dar instructorii sunt sceptici: daca vor sa respinga pe cineva, politistii o pot face chiar si filmati.
Marius vrea sa-si ia permisul auto si este la a treia incercare. E sigur ca politistul a vrut sa il pice.
"Nu a vrut sa mi-l dea. Am avut o mica abatere la o linie de tramvai si pentru asta nu mi l-a dat", sustine Marius.
Stefan a picat de sase ori traseul, ultima data chiar vineri, si e foarte suparat.
"Sunt unele chestii pe care nici nu le-am facut. Mersul inapoi in linie dreapta nici nu l-am facut, am fost penalizat. Ce fac acum? Imi expira scoala si ii dau foc la dosar. De ce sa fac contestatie, nu are niciun rost", spune Stefan.
Cei care nu trec de traseu spun ca nu au cum sa demonstreze ca stiau sa conduca, dar agentul nu i-a trecut. Lucrurile se vor schimba cand masinile pe care se dau examenele vor fi dotate cu camere video.
Daca sunteti convins ca ati condus perfect, iar examinatorul v-a respins pe nedrept, camerele montate in masina s-ar putea sa va fie de folos. Vor fi instalate cel putin doua camere care vor inregistra traseul, dar si ceea ceea ce se intampla in masina. Filmarea va putea fi folosita in procesul de contestare.
Camerele vor avea si GPS, iar imaginile vor fi pastrate timp de 6 luni. Putini instructori auto sunt optimisti.
"Nu cred ca poate sa acopere toate unghiurile si sa poata observa foarte bine daca elevul a dat sau nu prioritate. Cel mai bine ar fi fost ca acesti examinatori sa fie mai intelegatori", spun acestia.
Ideea camerelor video apartine Ministerului Transporturilor, care a adoptat un ordin in acest sens. Scolile ai caror elevi nu-si vor lua carnetul risca sa ramana fara autorizatie de functionare.
"Scolile de soferi sa obtina un grad de promovabilitate de minim 40% in primul an si minim 50% in al doilea an", a declarat Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor.
Noile reguli intra in vigoare in noiembrie anul acesta.
Citeste si:
Tinerii incep sa renunte la Facebook. A devenit "o povara sociala". Ce gigant ii ia locul
Cele mai grave greseli pe care trebuie sa le eviti la interviul de angajare