Noile reguli pentru cei care vor sa conduca scutere. In ce conditii vor putea sa-si ia permis


Ultimul update: Luni 13 Mai 2013 06:47
Data publicarii: Vineri 10 Mai 2013 18:39
Categorie: Stiri Sociale

Veste buna pentru cei care au scutere. Cu o luna intaziere, autoritatile ii anunta pe cei care vor sa conduca mopede ca se pot inscrie la scolile de soferi pentru aceasta categorie.

Ministerul Transporturilor sustine ca normele pentru aplicarea legii care instituie permis de conducere au fost in sfarsit trimise la Monitorul Oficial si vor fi publicate in curand.

Cei care vor carnet pentru scuter vor sustine o proba teoretica si examenul in poligon.

Alexandru a avut cel mai mult de suferit din cauza indiferentei autoritatilor. Legea care interzice sa circuli pe scuter daca nu ai permis a intrat in vigoare acum 4 luni. Insa normele prin care poate fi obtinut un asemenea document nu sunt gata nici la aceasta ora.

Asa se face ca Alexandru, care livra pizza pe scuter, nu a mai putut sa lucreze si a intrat in somaj. Intre timp, a facut scoala de soferi si a dat examen pentru categoria B, autoturisme.

"In sfarsit dupa 3 incercari mi-am luat permisul, pentru B. Ca am somat 3 luni de zile, ca acum sunt bune normele pentru altii", spune Alexandru.

George insa a tot asteptat ca normele sa fie publicate. Pana la urma s-a apucat si el sa faca scoala pentru alta categorie.

"Conduceam scuterul din 92, fara accidente. Faceam 7 minute cu el pana la munca, acum fac 40 de minute cu RATB-ul.", a declarat George.

La fel ca ei, mii de romani au fost nevoiti sa traga pe dreapta scuterele in ianuarie 2013, cand a intrat in vigoare legea respectiva. In 90 de zile, ar fi trebuit sa apara si normele de aplicare, insa au trecut 111 zile si nu s-a intamplat nimic. Ministerul de Interne sustine ca asteapta.

"In prezent, normele legii 203 sunt in curs de aprobare", a declarat Comisar sef Mihai Enache, purtator de cuvant DRPCIV.

Ministerul Transporturilor, cel care trebuia sa emita normele din timp, spune: "precizam ca, Ordinul nr. 733/25.04.2013 (...) a fost transmis, spre publicare, la Monitorul Oficial, de catre Ministerul Transporturilor. "

Aceste norme stabilesc modul in care un candidat poate da examen pentru a obtine permis categoria AM, adica pentru mopede. Fara ele, scolile de soferi nu pot intocmi dosarele candidatilor.

Dupa ce normele vor fi publicate in monitorul oficial, scolile de soferi vor primi autorizatie de la Aut Rut Romana in 48 de ore. Apoi cei care vor sa obtina permisul pentru categoria AM trebuie sa faca 24 de ore de legislatie si 6 ore de practica iar in final pot merge la examen.

In acest timp insa, politistii i-au sanctionat pe cei care au circulat cu scuterul fara permis. Agentii rutieri au deschis 2081 de dosare penale, dintre care 42 numai in Bucuresti. Este scandalos daca tinem cont ca din vina statului s-a ajuns in aceasta situatie. Oficialii nu au emis normele din timp, privandu-i pe cei care voiau sa conduca scuterul de acest drept. Politia spune ca nu are ce face, trebuie sa aplice legea. Chiar daca nu e completa.

VIDEO PROTVPLUS.RO