Veselă dedicată ocaziilor speciale. Cât ne costă să aranjăm masa de Revelion
Mai sunt doar câteva ore până când ne vom așeza împreună cu cei dragi la masa de Revelion.
Cei care vor să fie gazde perfecte au pregătit, pe lângă mâncăruri sofisticate, și vesela dedicată ocaziilor speciale.
Alături de cele mai fine porțelanuri, pe masă strălucesc în unele case paharele din cristal, obiecte ce dau un farmec aparte nopții de Revelion.
În România aproape că nu se mai fabrică. Mulți le-au moștenit de la părinți sau bunici.
Alexandra va pune pe masa de Revelion un set de pahare din cristal fabricate în Sankt Petesburg acum 100 de ani. Tânăra este a patra generație din familia ei care le folosește.
Alexandra Sanda: „Păstrăm o mică amintire a familiei noastre. Le-am primit din mamă în fiică. Sunt aduse din Rusia de către străbunicul meu".
Pe lângă valoarea sentimentală, paharele din cristal au trei calități care le deosebesc de cele din sticlă obișnuită: claritate, strălucire și un sunet aparte.
Cristalul conține cel puțin 24% oxid de plumb. Cu cât mai mult, cu atât mai valoros este paharul. Există și sticlă cristalină, unde oxidul de plumb este înlocuit cu alți compuși, pe bază de zinc, bariu sau potasiu, dar și sticlă sonoră, caracterizată de o anume duritate. Toate trebuie să poarte un marcaj special.
Somelierii spun că paharele de cristal ne ajută să descoperim adevărata culoare a vinului și să-i pastrăm temperatura mai multă vreme.
Bogdan Taus: „Vinul este o băutură atât de pretențioasă, spunem noi, o băutură de care trebuie să ne bucurăm în adevăratul sens al cuvântului”.
Cât costă un set de pahare de cristal
În magazine, un set de pahare din cristal costă de la 200 de lei în sus. Dar, colecționarii cumpără de multe ori pahare vechi care au și o poveste. Ajung să coste peste 1.000 de lei, dacă au incrustații deosebite.
Anița Pleșa, lucrător comercial: „Unele provin din case regale. Le caută pentru că cristalul va rămâne la modă”.
În România au existat 16 mari fabrici de sticlă care produceau și obiecte din cristal. S-au închis toate, iar acum doar câteva mici ateliere mai realizează astfel de bijuterii.
Ioan Tămâian, artist sticlar: „Pentru un pahar e necesar o echipă de cel puțin patru oameni. Pentru că odată un suflător suflă cupa până la bază, un altul dă adaos și un meșter sticlar trage piciorul, altul pune talpa și un altul pune flăcările".
Cel mai cunoscut cristal este cel de Boemia, o regiune a Cehiei. Și acolo producția a scăzut, așa că marii exportatori de pahare din cristal sunt acum Emiratele Arabe și China.