Tribunalul Bucuresti amana din nou decizia in dosarul Rompetrol, pana in 28 august

Dinu Patriciu

Tribunalul Bucuresti a amanat, luni, pentru 28 august decizia in dosarul Rompetrol, in care sunt acuzate 12 persoane, intre care Dinu Patriciu, Sorin Rosca Stanescu, Sorin Pantis si Gabriela Anghelache.

Tribunalul Bucuresti a incheiat in 18 iulie judecarea dosarului Rompetrol, iar instanta a stabilit atunci ca decizia va fi pronuntata in 2 august. La data stabilita, instanta care a judecat cauza a amanat decizia pentru 20 august.

Luni, instanta Tribunalului Bucuresti a amanat din nou pronuntarea unei sentinte in acest caz pentru 28 august. La ultimul termen de judecata, Parchetul instantei supreme a cerut judecatorilor Tribunalului Bucuresti condamnarea lui Dinu Patriciu si a lui Alexandru Bucsa la pedeapsa maxima pentru infractiunile de care sunt acuzati in dosarul Rompetrol, respectiv 20 de ani de inchisoare.

In cazul celorlalte persoane acuzate in acest dosar, procurorul a cerut instantei orientarea catre minimum pedepsei, cu executare, ceea ce ar insemna zece ani de inchisoare. In septembrie 2006, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis in judecata in dosarul Rompetrol, pentru delapidare, spalare de bani si asociere pentru savarsirea de infractiuni.

El este invinuit si de manipularea pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare si care mentin, prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea 297 din 2004 privind piata de capital.

Citește și
Dinu Patriciu
Patriciu a cerut in instanta insolventa Mic.ro
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

O alta infractiune imputata lui Patriciu este cea de dezvaluire de informatii privilegiate, dar si de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat. Alaturi de el, in acest caz mai sunt inculpati Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Stefan Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, Elena Albu si Gabriela Victoria Anghelache.

Potrivit Parchetului, activitatea infractionala a inculpatilor a fost analizata sub doua aspecte: creanta Libia (primele trei infractiuni ale lui Patriciu, precum si cele de care sunt acuzati Grama si Bucsa) si manipularea pietei de capital. Alexandru Bucsa este acuzat de complicitate la delapidare, complicitate la spalarea de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Petrica Grama este acuzat de complicitate la delapidare si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Florin Iulian Aldea este acuzat de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare, de complicitate la savarsirea infractiunii de spalare de bani si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Cerasela Elena Rus este acuzata de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de sprijinirea sub orice forma a unui grup infractional. Claudiu Simulescu este acuzat de complicitate la savarsirea infractiunii de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Sorin Rosca Stanescu este acuzat de utilizare a informatiei privilegiate si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat. Sorin Pantis este acuzat de manipulare a pietei prin tranzactii sau ordine de tranzactionare si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Victor Eros a fost trimis in judecata pentru favorizarea infractorului si pentru aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Paul Gabriel Miclaus si Elena Albu sunt acuzati de favorizare a infractorului si aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Ultimul inculpat trimis in judecata in acest caz este Gabriela Victoria Anghelache, acuzata de fals intelectual, favorizarea infractorului si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat. Inainte de a fi pus sub acuzare in acest caz, Dinu Patriciu a fost retinut pentru alte invinuiri, in 27 mai 2005, dupa mai bine de 13 ore de audieri, de procurori DIICOT, fiind eliberat dupa cateva ore, instanta apreciind ca omul de afaceri poate fi cercetat in libertate.

Ulterior, Consiliul Superior al Magistraturii a confirmat faptul ca in cazul retinerii lui Patriciu nu au fost respectate procedurile. Retinerea lui Dinu Patriciu a declansat numeroase reactii in mediu politic si economic. Premierul de atunci Calin Popescu Tariceanu l-a sunat pe procurorul general al Romaniei in exercitiu, Ilie Botos, in ziua in care a fost citat la Parchet si apoi retinut Dinu Patriciu, confirma Biroul de presa a Ministerului Public.

Potrivit sursei citate, premierul l-a intrebat pe Botos acuzatiile care ii sunt aduse lui Patriciu. Acest demers al premierului a generat un amplu scandal politico-juridic.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Procurorii cer condamnarea lui Dinu Patriciu la 20 de ani de inchisoare in dosarul Rompetrol
Procurorii cer condamnarea lui Dinu Patriciu la 20 de ani de inchisoare in dosarul Rompetrol

Procurorul Parchetului instantei supreme a cerut instantei Tribunalului Bucuresti condamnarea lui Patriciu si a lui Bucsa la pedeapsa maxima pentru infractiunile de care sunt acuzati in dosarul Rompetrol, respectiv 20 de ani de inchisoare.

Patriciu a cerut in instanta insolventa Mic.ro
Patriciu a cerut in instanta insolventa Mic.ro

Compania Mic.ro Retail, controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu si care detine magazinele Mic.ro, si-a cerut insolventa, intr-un dosar depus marti la Tribunalul Bucuresti. Termenul de judecata a fost stabilit pentru joi.

Dinu Patriciu a pierdut procesul in care l-a dat in judecata pe Traian Basescu
Dinu Patriciu a pierdut procesul in care l-a dat in judecata pe Traian Basescu

Omul de afaceri Dinu Patriciu a pierdut la Judecatoria Sectorului 1 procesul in care l-a dat in judecata pe Traian Basescu pentru calomnie, acuzand folosirea de catre presedinte, la adresa sa, a apelativelor "mincinos" si "om care trucheaza casete".

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.