Dinu Patriciu a pierdut procesul in care l-a dat in judecata pe Traian Basescu

Dinu Patriciu

Omul de afaceri Dinu Patriciu a pierdut la Judecatoria Sectorului 1 procesul in care l-a dat in judecata pe Traian Basescu pentru calomnie, acuzand folosirea de catre presedinte, la adresa sa, a apelativelor "mincinos" si "om care trucheaza casete".

Judecatoria Sectorului 1 a finalizat in 13 decembrie dezbaterile in dosarul in care Dinu Patriciu l-a dat in judecata pe presedintele Traian Basescu, decizia fiind pronuntata vineri in aceasta cauza, care se judeca din mai 2010.

Instanta Judecatoriei Sectorului 1 a respins actiunea lui Dinu Patriciu impotriva lui Traian Basescu in care cerea instantei obligarea acestuia la plata unor daune simbolice de un euro pentru o serie de afirmatii publice facute de presedinte la adresa lui.

In actiunea depusa in 3 decembrie 2009 la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti, societatea de avocati Budusan, Baldea &

Asociatii solicitau, in numele lui Dinu Patriciu, despagubiri simbolice de un euro si publicarea hotararii judecatoresti de admitere a actiunii sale intr-un ziar cu acoperire nationala.

Citește și
protest micro
Mic.ro, datorii de milioane de euro. "Ne-a ajuns cutitul la os", spun furnizorii
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Si Traian Basescu l-a dat in judecata pe Dinu Patriciu si firma Best Media, cea care edita cotidianul Gardianul, cerand despagubiri de un lei pentru "minciuna si trucarea unor filmari", dupa publicarea unui film in care presedintele parea a lovi un copil la un miting electoral din 2004.

In acest dosar, Judecatoria Sectorului 1 a admis in 19 octombrie actiunea asa cum a fost formulata de seful statului si l-a obligat pe Dinu Patriciu la plata a 0,5 lei daune morale, precum si la publicarea deciziei in doua publicatii cu tiraj national, in doua numere consecutive.

Instanta arata, in motivarea deciziei din 19 octombrie, ca Dinu Patriciu a vatamat dreptul presedintelui la onoare si reputatie prin afirmatiile potrivit carora acesta ar fi lovit un copil. Judecatorul a aprecizat ca desi Traian Basescu a castigat alegerile prezidentiale din 2009, s-a produs o vatamare a dreptului reclamantului la onoare si reputatie, avand in vedere intensitatea, frecventa, persistenta in timp si continutul dezbaterilor cauzate de declaratia lui Dinu Patriciu.

Totodata, instanta a aratat in motivare ca Traian Basescu a savarsit un act de violenta fizica asupra minorului aflat in public la mitingul electoral din 2004, sustinand ca declaratia sefului statului facuta la o emisiune are valoarea unei marturisiri extrajudiciare verbale. Instanta a precizat ca, "sub aspectul fortei probante", declaratia presedintelui Traian Basescu are valoarea unei "marturisiri extrajudiciare verbale", care, in conformitate cu dispozitiile articolelor 1204 si 1205 Cod Civil, poate fi folosita ca proba impotriva celui care o face, "in pricinile in care este permisa administrarea probei cu martori".

"In temeiul probelor aratate mai sus si tinand cont ca prin verbul «a impinge» se intelege si «a imbranci» (conform DEX, editia 1998), instanta retine ca reclamantul (Traian Basescu - n.r.) a savarsit un act de violenta fizica asupra minorului aflat in public, la mitingul electoral din 2004", noteaza judecatorul in motivarea deciziei.

Instanta a mai aratat ca "nu este investita cu o actiune avand ca obiect tragerea la raspundere a reclamantului pentru aceasta fapta savarsita in septembrie 2004".

In 26 noiembrie a aparut un film in care presedintele Traian Basescu pare a lovi un copil peste fata, in timpul unui miting electoral din 2004.

Omul de afaceri Dinu Patriciu declara, in aceeasi zi, ca, de fapt, la mitingul de la Ploiesti, din 2004, Traian Basescu a lovit copilul de doua ori, prima data in plex si apoi peste fata, asa cum apare in imaginile difuzate in presa.

Omul de afaceri a tinut sa sublinieze ca nu este el cel care a dat inregistrarea in presa.

In 28 noiembrie 2009, Traian Basescu anunta ca il va da in judecata pe Dinu Patriciu.

In 1 decembrie 2009, presedintele a solicitat Institutului National de Expertize Criminalistice (INEC) un aviz de specialitate prin care sa se stabileasca daca filmul din campania din 2004 contine urme de interventie tehnica in sensul modificarii integritatii.

Doua zile mai tarziu, INEC anunta ca a transmis Administratiei Prezidentiale rezultatul verificarilor solicitate de institutie in legatura cu autenticitatea unei inregistrari din campania electorala din 2004.

Tot atunci, presedintele Traian Basescu declara ca, potrivit INEC, inregistrarea de la Ploiesti contine elemente de editare computerizata in sensul alterarii integritatii, nu e autentica si nici nu reprezinta o copie realizata cu acuratete a unei inregistrari autentice.

Seful statului preciza ca pe document se specifica faptul ca alterarile apar in multe locuri, dar si ca este interzisa multiplicarea.

Traian Basescu afirma ca a primit avizul cu adresa semnata de directorul INEC si ca in acesta se sustine ca nu este vorba despre o lovitura.

Ulterior, si omul de afaceri Dinu Patriciu anunta ca il da in judecata pe Traian Basescu, pentru calomnie, acuzand folosirea de catre presedinte, la adresa sa, a apelativelor "mincinos" si "om care trucheaza casete".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Dinu Patriciu, decis sa execute silit Serviciul Roman de Informatii
Dinu Patriciu, decis sa execute silit Serviciul Roman de Informatii

Dupa ce a castigat definitiv procesul pe tema interceptarilor ilegale, miliardarul insista sa isi primeasca daunele decise de judecatori, adica 50.000 de lei.

Mic.ro, datorii de milioane de euro.
Mic.ro, datorii de milioane de euro. "Ne-a ajuns cutitul la os", spun furnizorii

Cateva milioane de euro ar fi datoriile pe care patronii mai multor societati de logistica, dar si cativa furnizori le-ar avea de incasat de la compania Mic.ro, la care miliardarul Dinu Patriciu este actionar majoritar.

Cat valoreaza de fapt pixelul albastru. Basescu a castigat 50 de bani in procesul cu Dinu Patriciu
Cat valoreaza de fapt pixelul albastru. Basescu a castigat 50 de bani in procesul cu Dinu Patriciu

Traian Basescu a castigat la Judecatoria Sectorului 1 procesul in care l-a dat in judecata pe Dinu Patriciu si a cerut despagubiri de un leu.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.