Vasile Dîncu: Creşterea procentajului din PIB pentru Apărare va conduce la accelerarea modernizării Armatei României
Ministrul Apărării Vasile Dîncu a efectuat, vineri şi sâmbătă, o vizită de informare în garnizoana Iaşi.
El a apreciat activitatea Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”- unitate care, în acest an, a împlinit 145 de ani de la înfiinţare, şi a reliefat importanţa alocării unui procent mai mare din produsul intern brut pentru apărare, începând cu anul viitor, ceea ce va conduce la accelerarea modernizării Armata României şi a programelor de înzestrare.
„Armata României desfăşoară, în prezent, un program de modernizare profundă, care îi va asigura pentru multă vreme, de acum înainte, tehnologia şi tehnica de luptă modernă de care are nevoie, în condiţiile provocărilor de securitate care se manifestă în regiunea noastră. De anul viitor, vom avea un nivel sporit de alocare bugetară, care ne va permite să accelerăm cele mai importante dintre programele de achiziţii. Dar cea mai importantă resursă a noastră este, fără nicio îndoială, resursa umană. Fără oameni suficienţi, bine pregătiţi, bine motivaţi, care să beneficieze de condiţii decente atât la locul de muncă, precum şi acasă, alături de familii, nu putem vorbi despre o strategie de modernizare realistă şi eficientă. Reiterez ceea ce am mai spus şi în alte rânduri: performanţa profesională trebuie motivată la nivelul celorlalte armate NATO. Avem nevoie de un sistem de salarizare decent pentru personalul militar şi civil care încadrează structurile armatei noastre, de măsuri care să asigure pensii echitabile asigurate tuturor rezerviştilor, indiferent de data trecerii în rezervă. Acestea nu sunt promisiuni de nivel politic, ci priorităţi majore ale mandatului meu de ministru,” a declarat Vasile Dîncu, potrivit unui comunicat de presă al MApN, citat de News.ro.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
De asemenea, ministrul Apărării a mulţumit militarilor ieşeni pentru activitatea depusă în cadrul HUB-ului logistic de la Suceava. „Militari din subordinea brigăzii au sprijinit, încă de la început, activitatea Centrului logistic de stocare şi distribuire a ajutoarelor pentru acordarea asistenţei umanitare către Ucraina. Demonstrăm, prin acţiunile fiecăruia dintre noi, solidaritate faţă de poporul ucrainean târât în acest război crud şi nedrept şi sunt sigur că aici, la Iaşi, atât de aproape de Ucraina, emoţia este mult mai intensă”, a spus ministrul apărării naţionale.
Programul zilei a inclus şi o vizită în cazarma Batalionului 151 Infanterie „Războieni”, unde ministrul apărării naţionale a discutat activul de comandă al „Lupilor Negri” despre activităţile planificate în domeniul instruirii şi misiunile de antrenament desfăşurate recent, precum şi despre exerciţiile la care aceştia vor lua parte.
Sâmbătă, Vasile Dîncu s-a întâlnit cu echipa de conducere a Spitalului Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Iacob Czihac”, conform sursei citate.
Acesta a apreciat activitatea întregului colectiv al instituţiei în beneficiul cetăţenilor - militari şi civili din întreaga zonă, respectiv din judeţele Iaşi, Suceava, Botoşani, Bacău şi Neamţ şi a subliniat importanţa proiectelor de modernizare a infrastructurii şi de dotare cu aparatură medicală performantă.
Ministrul Apărării Naţionale a vizitat, tot sâmbătă, şi ansamblul clădirilor care au aparţinut Şcolii Fiilor de Militari, prima instituţie militară de învăţământ de acest tip, complex aflat în incinta spitalului militar şi inclus în lista monumentelor istorice din judeţul Iaşi.
La finalul activităţilor, ministrul Vasile Dîncu a vizitat Cercul Militar şi Muzeul Militar Iaşi, unde a fost informat cu privire la planurile dezvoltare şi extindere a acestor instituţii de cultură, printr-un proiect multianual încadrat tematic şi arhitectural în ansablul de clădiri istorice din Copou, proiect eligibil pentru finanţare prin fonduri europene.