Vârful valului Omicron ar putea fi atins în România înainte de finalul lunii ianuarie

Ultima actualizare: 29-12-2021 20:13

Vârful valului Omicron ar putea fi atins în România înainte de finalul lunii ianuarie, atunci când, în cel mai rău scenariu, am putem depăși 25 de mii de noi infectări pe zi.

Acest lucru ar însemna o nouă blocare a spitalelor, inclusiv a secțiilor de terapie intensivă. Și asta pentru că la noi nu este vaccinată o mare parte a populației vulnerabile, cei peste 65 de ani și cu boli cronice. Primele măsuri urgente sunt testarea prin medicii de familie și asigurarea stocurilor de medicamente. Ministrul Sănătății crede că adoptarea rapidă a legii certificatului Covid ar putea împiedica un nou lockdown.

Autoritățile din sănătate au prezentat trei posibile scenarii ale valului Omicron, care cel mai probabil vă începe în România, spune ministrul Sănătății, atunci când rata de reproducere a infecţiei se vă apropia de 1. În acest moment este 0.91.

Primul scenariu este cel mai optimist. La o rată de creștere de 10% a cazurilor zilnice, care pleacă de la o transmisibilitate mai mare a Omicron decât Delta, s-a luat în calcul o rată de spitalizare mai mare de 5 procente, dintre care 10% vor avea nevoie de îngrijire la terapie intensivă.

Al doilea scenariu are o rată de creștere a cazurilor zilnice de 6% - așa cum s-a întâmplat în valul Delta. Însă nevoia de spitalizare ar fi mai mare de 20 de procente, iar în secțiile ATI ar ajunge cel puțin 10% din cazuri.

Ultimul scenariu - asociere între primele două - este și cel mai pesimist. Având în vedere că tulpina Omicron este mult mai contagioasă decât Delta, autoritățile au luat aici în calcul o rată de răspândire care va crește în fiecare zi cu 10 procente. Ceea ce ar putea însemna că mai mult de 20% dintre bolnavi vor fi internați, iar 1 din 8 într-o secție ATI.

În scenariile 2 și 3 severitatea este mai crescută, spun oficialii din sănătate, pentru că foarte mulți dintre cei care au peste 60 de ani nu sunt vaccinați. Chiar dacă momentan varianta nouă nu pare mai agresivă, faptul că este mai contagioasă decât cele de până acum va duce la un număr mare de cazuri grave.

Adriana Pistol, coordonator CNSCBT: Este posibil ca până la jumătatea lunii ianuarie, varianta Omicron să reprezinte jumătate din tulpinile secvențiate pe săptămână și să devină dominantă. Există posibilitatea ca la sfârșitul lunii ianuarie, ea să devină comunitară. E posibil maximul atins în valul anterior să fie atins mult mai repede în 31 de zile față de 52 de zile cât a durat pentru valul anterior. Nu înseamnă că vom avea 25 de mii de cazuri, s-ar putea să fie mult mai multe. Dacă după primele trei saptămâni certificatul COVID ar fi fost introdus, toată această pantă n-ar exista, ar fi mult mai lină, permițând spitalelor să facă față.''

Conform experților din sănătate, în ziua 20 a valului Omicron ar putea fi ocupate 1500 de paturi la terapie intensivă.

Ministrul spune că se iau deja măsuri pentru ca efectele noului val al pandemiei să nu fie dramatice. Testarea prin medicii de familie este una dintre ele.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Am avut discuții avansate cu producătorii de medicamente inovative, încât să putem să avem la dispoziție cât mai repede medicația care se poate administra în sistem ambulator. Avem un număr de paturi alocate pentru pacienți covid de cca 20%, 20% înseamnă 25.000 paturi cu o posibilitate de flexibilizare până la 30%. Am crescut bugetul pentru 2022 alocat secțiilor ATI cu 65% față de 2021. Dorim să evităm un lockdown care ar afecta foarte tare viața economică și dorim să evităm închiderea școlilor.''

Până acum în România au fost depistate 38 de cazuri cu tulpina Omicron, însă numărul infectărilor din ultimele 24 de ore a ajuns la 1.271. Vaccinarea, inclusiv cu doza booster, spun specialiștii, poate preveni apariția formelor severe de boală.

Pe de altă parte, ministrul Raflia a anunțat că și în România carantina va fi redusă la 10 zile, așa cum s-a întâmplat deja în mai multe țări europene.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO