Valul năucitor de căldură se va amplifica. Mai multe insule au apărut pe Dunăre, la Corabia, din cauza secetei
Valul năucitor de căldură care le dă coşmaruri grecilor a ajuns şi în România. Este cod galben de arşiţă în sudul și sud vestul țării, iar de marți va fi şi mai rău. Avem şi noi incendii de vegetaţie, iar din cauza secetei a scăzut Dunărea.
Luni a fost o zi deosebit de călduroasă astăzi, mai ales în sudul țării, unde temperatura resimţita a depăşit 41 de grade. Valul de căldură va continua sa se amplifice, va fi caniculã și marți, iar codul galben va fi extins pe o arie mai mare a tării. Meteorologii au emis inclusiv un cod portocaliu pentru judeţele din sudul țării valabil pentru 13 şi 14 august. Aerul se va încinge până la 40 de grade, iar temperatura resimțită de corp poate fi cu 4-5 grade mai mare, mai ales în marile oraşe unde putem să avem chiar 44 de grade temperatură resimţită.
Canicula a creat o situaţie îngrijorătoare şi pe Dunăre. La intrarea în țară, fluviul are un debit cu mult sub media multianuală a lunii august, 3.000 mc/s față de un normal de 4.300 mc/s. În aceste condiții, și producția de energie la Porțile de Fier este afectată.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Şi mai gravă este situația în orașul Corabia unde, în mijlocul fluviului s-au format mai multe insule.
În portul turistic, apa a scăzut atât de mult încât bărcile stau de o săptămână suspendate pe nisip.
În locuri, unde până nu de mult se mergea doar cu barca, apa ajunge acum până la genunchi. După ce înaintezi 30-40 de metri, fluviul scade brusc.
În pericol este și producția de curent. La hidrocentrala Porţile de Fier a scăzut la jumătate.
Cristinel Popescu, președinte sindicat Porțile de Fier: „Acest debit foarte scăzut a afectat și producția celor 2 centrale hidroelectrice pe Dunăre. Producția totală pe media orară este la 550 MWH în momentul de față. Pentru luna august într-o lună, o medie normală ar trebui să fie undeva la între 800 și 1.200 MWH.”
Pescarii spun că pe insule au apărut scoici moarte.
"E foarte scăzută, dacă nu se intervine pe partea noastră nu se mai poate naviga. Scoici apar. Scoici moarte din cauză că a scăzut apa și rămân pe uscat, pe insule."
Până la sfârșitul săptămânii, Dunărea va ajunge la debitul de 2750 metri cubi pe secundă. Minimul istoric a fost atins în septembrie 2003 şi a fost de 1500 de metri cubi pe secundă.
Ne confruntăm și cu incendii puternice de vegetaţie. În masivul Buila din județul Vâlcea flăcările au cuprins arborii aflaţi într-o zonă greu accesibilă. Au plecat acolo mai multe echipe de pompieri și de angajați de la ocolului silvic.
Iar la Sviniţa, în Mehedinţi, militarii se luptă cu flăcări infernale, de mai bine de patru zile.
Canicula a făcut ravagii și în apicultură. Din cauza căldurii, insectele nu au mai ieșit la polenizat aşa că anul acesta vom avea mai puţină miere.
Hărțile meteorologilor arată că în jumătate de țară avem secetă pedologică extremă.
Relu Cojocaru, apicultor: „Este lipsă cruntă de polen, nu avem niciun fel de floricică de unde ar mai
avea să aducă albinele polen. Floarea soarelui este din păcate și ea subdimensionata.Albinele nu au ieșit pe caniculă, chiar și porumbul care în aceste momente ar trebui să fie aproape de final, nu a fost polenizat.”
Vor fi zile de foc toată săptămâna.