Probleme pe drumurile naționale din cauza poleiului. Vremea rea afectează și proprietarii de livezi
Valul de frig care a cuprins România a adus miercuri dimineață și minus 18 grade Celsius, în unele zone. Pentru că a și plouat, multe șosele păreau de sticlă.
Au avut loc numeroase accidente, iar în Bistrița zeci de șoferi au rămas blocați câteva ore. Din cauza gerului, mulți pomi înfloriți își vor pierde roadele, iar din solariile distruse marți de vânt în Dolj, fermierii nu mai pot culege nicio roșie. În Neamț, un om fără adăpost a murit pe când încerca să se încălzească.
Pe drumul național 17C, acoperit de gheață, roțile mașinilor s-au învârtit în gol și în pantă niciun vehicul nu a mai putut înainta. Miercuri dimineață, între Bistrița și Năsăud, zeci de autoturisme, autobuze și camione au încremenit într-un șir care s-a întins pe 3 kilometri.
Șofer: „E sticlă! Nu poți să stai în picioare!”
Înțepeniți pe gheață, șoferii au cerut ajutor, dar patru ore, spun ei, nu a venit nimeni să împrăștie materiale antiderapante.
Șofer: „Unde-s mașinile de deszăpezire? Dacă, Doamne ferește, scăpăm camionul și merge-n jos. Omorâm mai mulți oameni?!”
Sătui să aștepte, câțiva șoferi au încercat să facă ei posibilă circulația.
Și, într-adevăr, nu a venit nicio sărăriță. A fost trimisă, în schimb, o echipă de intervenție formată dintr-o mașină cu girofar și trei muncitori: unul dintre ei era urcat în remorcă, iar ceilalți doi alergau pe lângă vehicul cu lopeți în mână.
Întrebat dacă este mulțumit de felul în care au intervenit drumarii, prefectul din Bistrița-Năsăud s-a abținut să facă vreun comentariu. A transmis doar cum s-au apărat aceștia.
Teofil Cioarbă, prefectul județului Bistrița-Năsăud: „Au fost retrase utilajele în zonele de munte și a durat o anumită perioadă de timp până au reușit să intervină în zonele de șes”.
În Bistrița-Năsăud, din cauza poleiului, au fost probleme pe trei drumuri naționale.
Administratorul drumurilor din Bistrița-Năsăud a fost amendat de Poliție cu 75 de mii de lei pentru că nu a curățat șoselele.
Drumarii și-au făcut treaba, în schimb, în Gorj și au reușit să țină deschisă Transalpina, până la Rânca, deși în zonă un vânt turbat a spulberat zăpada aproape toată ziua.
Terasele din zonă, unde vara opresc turiștii, erau la prânz troienite.
Unde nu a bătut vântul și nu a nins, a făcut probleme gerul. Dimineță, la ora 6, au fost minus 18 grade la Vârful Omu, minus 16 grade în Călimani și minus 15 la Vlădeasa.
Ca să își potejeze de ger livada de cireși, piersici și caiși un fermier din Arad a folosit o metodă care a surpins pe toată lumea. A stropit pomii cu aspersoarele 12 ore până pe ei s-a format un strat de gheață - care, spune el, protejează mugurii și florile.
Bogdan Piper, proprietar livadă: „Apa trebuie să ajungă pe mugurii de rod și pe lăstari când afară sunt plus. Iar între timp ce temperatura scade formează o pojghiță de gheață, iar în interior sunt zero grade grade sau zero plus. Îngheață doar deasupra”.
Despre această metodă proprietarul livezii spune că aflat de pe internet de la fermieri din Italia.
Alin Dobrei, profesor Universitatea de Științele Vieții Timișoara: „Este o metodă eficientă când temperaturile nu sunt foarte scăzute, ea poate crește temperatura în jurul mugurilor, a florilor, cu una-trei grade. Este posibilă în plantațiile cu sistem de irigare prin aspresiune”.
În plantațiile clasice, fermierii au aprins marți noapte focuri. Nu toți au și reușit să își salveze pomii.
Ciprian Don, fermier: „Cultura caisului este afectată în proporție de 90 la sută”.
Despre pagube au vorbit și fermerii din Dolj, unde vântul a distrus solariile a peste 200 de oameni.
Constantin Crăițoiu, fermier: „Roșiile sunt distruse în proporție de sută la sută. N-ai ce să le mai faci la solariul smuls”.
Meteorologii spun că vremea rămâne rece cel puțin până joi dimineață.
Și Bucureștiul a trecut rapid de la un episod de primăvară la unul de iarnă.
După ce s-a oprit ninsoarea în București, a ieșit soarele.
Reporteri: Ioan Vrâncean, Gigi Giuncanu, Adrian Crăciunoiu, Daniel Preda, Roxana Vlădășel, Delia Bîrla