Valeriu Gheorghiță: „România nu își permite acum să renunțe la vaccinarea cu AstraZeneca”

Dată publicare: 16-04-2021 08:43
Dată actualizare: 16-04-2021 08:49


Gheorghiță anunță că rapelul cu AstraZeneca va fi anulat, dacă apar tromboze după prima doză

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19, Valeriu Gheorghiță, a explicat, joi seară, de ce în România se continuă imunizarea cu serul produs de AstraZeneca, deși unele țări europene nu-l mai folosesc.

„Datoria noastră este să creștem ritmul de vaccinare, încât timpul de așteptare să fie cât mai scurt. România nu își permite acum să renunțe la vaccinarea cu AstraZeneca. Pfizer are o stabilitate redusă, care necesită condiții speciale de stocare”, a declarat, la TVR 1, Valeriu Gheorghiță.

Acesta a precizat că virusul nu va dobândi noi mutații, dacă se atinge o rată de vaccinare mai mare de 60-70 %: „În perspectiva în care noi vom reuși, și nu doar noi România, ci la nivel european, la nivel global, să asigurăm în acest an o rată de acoperire vaccinală de peste 60-70%, acest virus nu va mai avea posibilitatea să selecteze, să-și dobândească noi variante virale, să-și dobândească noi mutații care să nu fie acoperite de vaccinuri”.

Valeriu Gheorghiță a precizat că posibilitatea ca populația să fie vaccinată în fiecare an împotriva Covid-19 "este una mică, însă există o altă vulnerabilitate și anume a riscului de apariție sau de extindere a acelor variante virale care nu sunt suficient de bine acoperite de vaccinurile actuale".

De asemenea, acesta a vorbit și despre eficacitatea unei a treia doze de vaccin împotriva coronavirusului: „Tocmai de aceea, se ia în calcul și la acest moment se evaluează siguranța, tolerabilitatea și eficacitatea unei a treia doze de vaccin, care să fie administrată eventual după 6 luni, însă aici trebuie să înțelegem foarte clar – doar în situațiile în care vom vorbi de o creștere a prevalenței infecției cu aceste noi tulpini virale insuficient acoperite de vaccinuri”.

 

Sursa: TVR 1


VIDEO PROTVPLUS.RO