Gheorghiță anunță că rapelul cu AstraZeneca va fi anulat, dacă apar tromboze după prima doză

Dată publicare: 07-04-2021 20:11
Dată actualizare: 07-04-2021 20:32


Gheorghiță anunță că rapelul cu AstraZeneca va fi anulat, dacă apar tromboze după prima doză

Președintele Comitetului Național de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat, miercuri seară, că românii care au avut probleme de coagulare a sângelui după prima doză de vaccin AstraZeneca nu vor mai face și rapelul cu același tip de ser.

"La acest moment, nu există date care să sugereze o creştere a riscului de evenimente adverse, dimpotrivă ştim că după cea de-a doua doză frecvenţa reacţiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză. Desigur că dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu acelaşi tip de vaccin. Nu este luată o decizie, nu se modifică schema de vaccinare. Agenţia Europeană a Medicamentului a menţionat că nu sunt date disponibile pentru cea de-a doua doză, cu siguranţă în urma şedinţei pe care o vom avea vom stabili şi această strategie”, a afirmat, într-o conferință de presă, Valeriu Gheorghiţă.

De asemenea, acesta a precizat că va avea loc o şedinţă pentru revizuirea recomandărilor făcute de Agenţia Europeană a Medicamentului, precizând că şi la nivel european urmează să se ia o decizie comună, a tuturor statelor membre.

"Vom avea o şedinţă cu toţi reprezentanţii instituţiilor responsabile de această decizie pentru revizuirea recomandărilor efectuate astăzi de Agenţia Europeană a Medicamentului, vedem o adaptare a datelor menţionate în rezumatul caracteristicilor produsului. Nu vă ascund faptul că în această seară va avea loc o şedinţă comună la nivelul tuturor statelor membre cu sistemele de sănătate, cu miniştrii Sănătăţii şi sperăm ca de această dată să fie o decizie comună a tuturor statelor membre pentru a avea o abordare integrată, aşa cum ne-am dorit-o de la început, fiind vorba în cazul de faţă despre campania de vaccinare împotriva Covid-19 în care România face parte din acest demers european şi de aceea ne dorim o abordare comună a tuturor statelor membre. Cred că este o decizie aşteptată pentru toată lumea”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat, miercuri, că formarea unor cheaguri de sânge este necesar să fie înregistrată drept un efect secundar ”foarte rar” al vaccinului AstraZeneca-Oxford, relatează AFP, citată de News.ro.

EMA a stabilit ”o legătură posibilă cu cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel de trombocite scăzut”.

Însă raportul între beneficii şi riscuri rămâne pozitiv, a subliniat agenţia.

 

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO