Valeriu Gheorghiță: Toate cele 3 vaccinuri folosite în România protejează aproape 100% împotriva Covid-19, cel puțin 1 an
Toate cele trei vaccinuri folosite în România împotriva Covid-19 protejează aproape 100% față de forma gravă a bolii, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea.
Toate cele trei vaccinuri autorizate pentru folosire în România- Pfizer, Moderna și AstraZeneca- protejează aproape 100% împotriva formelor grave și deces provocat de Covid-19, a declarat marți dr. Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV).
Conform acestuia, ”protecția oferită de cele 3 vaccinuri durează cel puțin 1 an”.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 40.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 3:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
În prezent, aproape 90% din cadrele medicale au fost vaccinate până acum, iar de la începutul campaniei de vaccinare rata de incidență a infecției în spitale a scăzut cu 87%.
Per total, ”observăm o reducere de peste 60% a cazurilor de îmbolnăvire" la nivel național, a precizat dr. Valeriu Gheorghiță.
Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, s-au vaccinat cu Pfizer (de pe 27 decembrie până în prezent) 629.215 de persoane, cu Moderna (de pe 4 februarie) - 60.916 persoane, iar cu AstraZeneca (de pe 15 februarie) - 6.218 persoane.
Președintele CNCAV a anunțat implementarea, de pe 1 martie, a vaccinării cu prioritate a personalul din învățămant. În acest scop, ”se vor face centre mobile la Casa Corpului Didactic din fiecare județ”.
Până acum, în România au ajuns peste 1.560.000 de doze de vaccin, dintre care peste 1,18 milioane de doze au fost deja administrate.
În ceea ce privește consumul de alcool, ”în ziua vaccinării sau după nu există impact asupra eficacității sau siguranței vaccinului”.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai precizat că, în acest moment, recomandarea este de administrare a două doze de vaccin chiar la persoanele care au fost infectate cu Sars-CoV-2.