Marea Britanie trece la o nouă fază a campaniei de vaccinare, după atingerea unui obiectiv ambiţios: 15 milioane de oameni din categoriile cele mai vulnerabile au primit deja o doză de ser anti-Covid.

Însă, acolo unde vaccinarea este anevoioasă, situatia pandemică rămâne complicată.
Autorităţile din Italia au înăsprit restricţiile în patru regiuni.

Și ministerul francez al Sănătății a cerut spitalelor să revină la „organizarea de criză”, ca să fie pregătite pentru o nouă înmulțire a cazurilor, din cauza focarelor de infectare cu tulpina britanică, mult mai contagioasă.

În Marea Britanie, au fost deja injectaţi cu prima doză dintr-un ser anti-Covid 15 milioane de oameni din categorii prioritare, cei trecuţi de 70 de ani şi cei foarte vulnerabili, la boala provocată de coronavirus. Peste 537.000 de britanici au primit şi a doua doză.

Boris Johnson: „Trebuie să stăm permanent cu ochii pe cifre. Încă sunt prea mari, încă sunt peste 23 de mii de oameni în spitale, mai mulţi decât la vârful din aprilie. Încă mor oameni de COVID. Trebuie să fim prudenţi. Ce ne dorim noi este o redeschidere precaută, dar ireversibilă”.

Tot din prudenţă, de luni au intrat în vigoare în Regat noi restricții pentru cei care se întorc din cele 33 de țări aflate pe lista roșie, considerate de risc ridicat, cum ar fi Portugalia, Brazilia și Africa de Sud. Pentru toţi aceştia este obligatorie carantina de 10 zile la un hotel autorizat de guvern, pentru care vor plăti din propriul buzunar 1.750 de lire sterline.

Vincent Madden, director al hotelurilor Arora: „Nu vor fi permise nici ieşiri pentru fumat. Vor putea merge la sala de sport, dar numai dacă îşi dă acordul echipa de securitate şi doar dacă hotelul are capacitatea de a asigura distanţarea”.

Cei care nu își rezervă cameră la hotel risca amenzi între 5.000 și 10.000 de lire sterline şi chiar închisoarea, dacă ascund că au fost într-o țară aflată pe lista roșie.

Şi dacă tot vorbim de restricţii de călătorie, Uniunea Europeană a criticat Germania pentru că şi-a închis graniţele pentru cei care vin din Cehia, Slovacia şi din provincia austriacă Tirol.

„Ajunge! În ultimele luni, Comisia Europeană a făcut destule greşeli privind aprovizionarea cu vaccinuri. Comisia Europeană trebuie să ne susţină, nu să ne obstrucţioneze prin recomandări ieftine”, a replicat ministrul german de Interne.

Chiar şi transportatorii trebuie să se înregistreze online din vreme şi să prezinte teste negative. Din cauza controalelor amănunţite, s-au format cozi de camioane de zeci de kilometri la graniţa Cehiei cu Germania.

Pe de altă parte, se intetzesc discuţiile despre emiterea unui paşaport de vaccinare universal recunoscut care să înlesnească deplasările dintre ţări.

Matt Hancock, secretar de stat în ministerul Sănătății, Regatul Unit: „Dacă eşti o ţară care nu primeşte decât persoane vaccinate, vrei să poţi avea încredere că cine se declară vaccinat chiar s-a vaccinat. Despre un asemenea certificat de vaccinare vorbim deja cu partenerii noştri internaţionali”.

Deja Israelul a semnat cu Grecia şi Cipru acorduri cu privire la turism, care le vor permite celor imunizaţi să călătorească fără restricţii în aceste ţări.

De asemenea, în Israel, muzeele, sălile de concerte şi alte evenimente culturale vor fi redeschise luna acesta, însă doar pentru cei complet imunizaţi anti-Covid.

Şi, pentru a recupera ritmul iniţial al vaccinării, autorităţile de la Ierusalim au creat un centru de monitorizare pentru a combate propaganda anti-vaccin.

Einav Shimron, director adjunct al ministerului israelian al Sănătății: „În mai multe cazuri a fost sesizată chiar poliţia pentru răspândirea unor zvonuri care supun populaţia Israelului unui mare risc, pentru că încearcă să-i convingă pe oameni să evite vaccinul”.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Fake news, superstiţiile şi teoriile rău intenţionate răspândite mai ales prin internet sunt principalul obstacol în campania noastră de vaccinare. Să nu le credeţi!”