Valeriu Gheorghiță: “Mi-e teamă că deja suntem în acest scenariu” al Italiei de anul trecut

Ultima actualizare: 07-10-2021 10:31
Valeriu Gheorghiță
Agerpres

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a avertizat că România a ajuns în situația în care s-a aflat anul trecut Italia, când nu mai făcea faţă numărului mare de bolnavi de COVID-19.

Gheorghiță s-a vaccinat, joi, cu a 3-a doză anti Covid și a fost întrebat de jurnaliști cât de departe este România de ceea ce s-a întâmplat anul trecut în Italia.

“Mi-e teamă că deja suntem în acest scenariu. Este cât se poate de evident că spitalele şi unităţile de primiri urgenţe sunt asaltate, sunt copleşite în momentul de faţă de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, lăsând la o parte celelalte categorii de boli, urgenţele, accidentele rutiere, arsurile, care vedem că se întâmplă în fiecare zi şi care generează victime care au nevoie de asistenţă medicală” - a spus dr. Valeriu Gheorghiță.

Încă o dată, el a repetat faptul că România poate depăși această situație grea numai dacă populația se vaccinează - și a dat și câteva exemple concrete în acest sens. 

”Putem să creștem cât putem numărul de paturi la terapie intensivă, putem să extindem capacitatea de internare - lupta nu va fi în felul acesta câștigată, trebuie să limităm numărul de cazuri care apar zilnic. În Marea Britanie, datele recente publicate de Institutul de Sănătate Publică ne arată un lucru cât se poate de clar, și anume că prin vaccinare s-au evitat peste 127.000 de morți, din cauza Covid-19, peste 250.000 de internări și peste 24 de milioane de îmbolnăviri, de infecții. Acesta este beneficiul vaccinării.” - a mai spus Gheorghiță.

La rândul său, și șeful DSU, Raed Arafat, a avertizat că procentajul persoanelor vaccinate în România ar trebui să ajungă la 70% pentru a avea “linişte”.

”Noi suntem totuşi încă la aproximativ 30%. Suntem, împreună cu Bulgaria, reprezentăm chiar coada la numărul şi procentul vaccinaţilor şi cred că plătim la acest moment preţul pentru acest lucru”, a spus Arafat. 

Ce s-a întâmplat în Italia în 2020

 

În toamna anului 2020, spitalele din Italia se sufocau sub povara celui de la doilea val al pandemiei.

Am pierdut controlul asupra situației epidemiologice, în multe părți ale țării”, spuneau atunci medicii italieni, citați de agențiile de presă.

Singura soluție, credeau atunci specialiștii, era carantinarea totală a populației. În noiembrie 2020, Italia avea peste 41.000 de decese provocate de Covid și peste un milion de cazuri de infectare.

Imaginile şocante cu un bătrân bolnav de Covid care a murit în toaleta camerei de urgență de la un spital din Napoli au devenit virale în Italia.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
Căsătoriți pe nevăzute
Sezonul 1, Ediția 7

01:32:35
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!