Raed Arafat: Procentul vaccinaților ar trebui să ajungă la 70% pentru a avea liniște

Raed Arafat
Agerpres

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că procentajul persoanelor vaccinate în România ar trebui să ajungă la 70% pentru a avea "linişte", iar autorităţile să se asigure că nu mai au un impact serios pe sistemul sanitar din cauza pandemiei de COVID-19.

El a fost întrebat miercuri într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria la ce procentaj de vaccinaţi ar trebui să ajungă România astfel încât să renunţe la restricţiile actuale şi la certificatul verde.

"Ţările, afară, nu prea au renunţat la certificatul verde, cam tot îl folosesc, în mare parte dintre ele, să zicem, ţările europene, dar procentul, pentru a avea linişte, să zicem, să ştim că nu avem impact serios pe sistemul sanitar, rămâne procentul de 70%. Cu cât varianta e mai uşor de răspândit, cu atât procentul trebuie să fie ceva mai ridicat. Noi suntem totuşi încă la aproximativ 30%. Suntem, împreună cu Bulgaria, reprezentăm chiar coada la numărul şi procentul vaccinaţilor şi cred că plătim la acest moment preţul pentru acest lucru", a afirmat Raed Arafat, conform Agerpres.

Raed Arafat: Nu este normal ca angajaţii din restaurante să nu fie măcar testaţi

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că nu este normal să existe angajaţi ai restaurantelor care să nu fie vaccinaţi, "o soluţie de bun-simţ" fiind ca patronii să se asigure că aceştia sunt măcar testaţi şi a subliniat că soluţia privind reglementarea raportului de muncă prin certificatul verde poate fi adoptată numai prin lege în Parlament.

El a fost întrebat dacă i se pare normal ca accesul într-un restaurant să fie permis doar celor cu certificatul verde, în vreme ce în acea unitate există angajaţi care nu sunt vaccinaţi şi nu li se cere nimic.

Citește și
masca, strada, oameni, bucuresti
Masca devine obligatorie în toate spaţiile publice deschise aglomerate, unde incidența depășește 6 la mia de locuitori
Cum ar putea China să cucerească Taiwanul fără să invadeze insula: „Beijingul are alte opțiuni”. Strategia lui Xi Jinping | ANALIZĂ

"Nu este normal, vă dau dreptate, numai că sunt două chestii care reglementează, una este problema pe care o reglementăm pe acces, pe problemă de sănătate publică, cealaltă este pe raportul de muncă. Şi problema cu angajaţii are două soluţii, soluţia bunului-simţ, care înseamnă ca patronul restaurantului să se asigure că angajaţii lui cel puţin sunt testaţi şi a doua soluţie este soluţia prin lege care să impună aceste reguli, dar numai prin lege şi prin adoptare la Parlament, nu prin hotărâri de guvern sau alte modalităţi care implementează măsurile de sănătate publică generală. Deci, problema raportului de muncă nu putem să o afectăm decât dacă va veni o lege care să aprobe acest lucru", a precizat Raed Arafat.

Raed Arafat: Spitalul modular de la Leţcani o să reia activitatea la sfârşitul acestei săptămâni

Spitalul modular de la Leţcani, judeţul Iaşi, o să reia activitatea la sfârşitul acestei săptămâni, a declarat miercuri şeful DSU, Raed Arafat.

El a fost întrebat într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria de ce nu sunt folosite spitalele modulare la capacitate maximă pentru tratarea bolnavilor de COVID-19.

"Spitalele modulare, deja, astăzi am avut o discuţie cu domnul ministru Ciucă şi sunt la capacitatea lor maximă, spitalul de la "Ana Aslan" este la capacitate maximă, sunt activate şi cele două spitale de la Constanţa şi de la Timişoara, iar la Leţcani, veţi vedea că începând cu sfârşitul acestei săptămâni, o să reia activitatea şi o să ajungă şi acolo la capacitatea maximă care permite să fie gestionată acolo. Deja avem lista personalului pe care-l asigură Iaşiul şi mai este o completare la personalul respectiv pe care o să rezolvăm prin detaşare. Va începe cu un număr de paturi şi va creşte, cam în 48 de ore, la un număr de paturi mai mare, pentru că se aşteaptă un stocator de oxigen să ajungă care să permită o capacitate mai mare de oxigen pentru spitalul respectiv. Astăzi şi ieri au fost discuţii în acest sens şi va fi pus în funcţiune spitalul, din nou, cu capacitatea maximă la care permite sistemul să funcţioneze", a explicat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, pe lângă spitalele modulare, România dispune şi de unităţi mobile de terapie intensivă.

"Din ele, la acest moment, sunt două operaţionale şi sunt trei pe care putem să le trimitem la solicitare oriunde este nevoie, cu condiţia, bineînţeles, să le asigurăm personalul. Din nou revenim la detaşare de personal, de altfel, cu acordul Ministerului Sănătăţii, a fost emis un ordin care amână examenul de specialitate pentru aproape 120 de rezidenţi de terapie intensivă până în luna ianuarie, partea practică a examenului, astfel încât să putem să detaşăm rezidenţii în teren acolo unde este nevoie de ei, urmând să susţină proba practică spre sfârşitul anului, prin luna decembrie-ianuarie, când sperăm că trecem prin acest val. (...) Sunt medici putem să spunem aproape specialişti, le lipseşte doar ultima probă de examen, dar care vor fi de mare folos în lupta cu efectele acestui virus şi deja la Iaşi au stabilit o parte din aceşti rezidenţi care vor fi distribuiţi în cadrul Spitalului Leţcani", a precizat Arafat.

Articol recomandat de sport.ro
Remarca ungurilor după România - Belgia 0-2
Remarca ungurilor după România - Belgia 0-2
Citește și...
Cea mai mare incidență a cazurilor de COVID-19 din țară a ajuns la 21,24 la mie. Unde se înregistrează
Cea mai mare incidență a cazurilor de COVID-19 din țară a ajuns la 21,24 la mie. Unde se înregistrează

Cea mai mare incidență a cazurilor de COVID-19 din țară, de 21,24 la mia de locuitori, se înregistrează în localitatea Zâmbească din județul Teleorman. 

Masca devine obligatorie în toate spaţiile publice deschise aglomerate, unde incidența depășește 6 la mia de locuitori
Masca devine obligatorie în toate spaţiile publice deschise aglomerate, unde incidența depășește 6 la mia de locuitori

Purtarea măştii devine obligatorie în toate spaţiile publice deschise, în localităţile unde incidenţa cazurilor de COVID-19 este peste 6 la mia de locuitori, conform ordinului semnat de miniştrii Sănătăţii şi Afacerilor Interne

Recomandări
Belgia - România 2-0. Învinși de o forță a fotbalului, jucăm calificarea în optimile EURO 2024 în meciul cu Slovacia
Belgia - România 2-0. Învinși de o forță a fotbalului, jucăm calificarea în optimile EURO 2024 în meciul cu Slovacia

Belgia a învins România cu 2-0 la Koln, într-un meci din cadrul Grupei E de la EURO 2024. Partida a fost transmisă în direct de PRO TV și VOYO.

Cât cărbune mai produce România. Date oficiale de la INS
Cât cărbune mai produce România. Date oficiale de la INS

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele patru luni ale acestui an, 634.000 tone echivalent petrol, fiind cu 18,6% mai mică (minus 145.000 tep) faţă de cea din perioada similară din 2023, conform datelor INS.

Trei săptămâni de la tragedia din Natisone. Căutările pentru găsirea lui Cristian continuă doar cu unități canine
Trei săptămâni de la tragedia din Natisone. Căutările pentru găsirea lui Cristian continuă doar cu unități canine

Căutările pentru găsirea lui Cristian Molnar, în vârstă de 25, luat de apele râului Natisone la 31 mai, continuă, însă deocamdată doar cu unităţi canine pentru căutări.